Söndag 13 Jun
Stockholm

Nya israeliska flyganfall mot Gaza

I natt gjorde israeliskt stridsflyg nya räder mot Gazaremsan. Minst tio döda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Natten till tisdagen gjorde israeliskt stridsflyg nya räder mot mål i Gazaremsan.

Attackerna riktades mot byggnader där palestinska myndigheter och säkerhetsstyrkor huserar, enligt Hamaskällor och ögonvittnen.

Nattens flyganfall krävde minst tio palestiniers liv medan ett 40-tal personer skadades, enligt chefen för Gaza räddningstjänst, Moawiya Abu Hassanein.

Israels flygräder mot den Hamaskontrollerade Gazaremsan har krävt över 350 döda palestinier, men har inte lyclats nå målet att slå ut palestinska krigares förmåga att skjuta raketer mot israeliska mål. Fyra israeler har dödats av raketerna, av dem miste tre livet under månaden.

På morgonen fick en man i staden Ashkelon dödliga skador. Och på kvällen kom två dödsfall inom en timme. Först förlorade en person livet när en raket slog ned i västra Negevöknen, helt nära Gazaremsan.

En liten stund senare rapporterades en raket ha träffat en busshållplats i storstaden Ashdod, där folk sökt skydd när varningssirener ljöd. En kvinna dödades och flera andra människor skadades.

Efter flera dagars grälande öppnades på måndagen så smått gränsen Gaza-Egypten för skadade och vårdmateriel.

Ännu finns dock över 1 500 skadade palestinier i Gaza och sjukhusens situation är ohållbar. Det säger psykiater Iyad al-Sarraj på organisationen Gazas program för mental hälsa till TT på telefon.

De flesta kroppar som anländer till sjukhusen är helt sönderslitna. Ibland är det bara bitar och köttstycken som inte ens går att känna igen.

Många skadades i Israels inledande angrepp mot Gazas polisstationer. Men al-Sarraj säger att även många civila behandlas på sjukhusen.

– Det finns inte plats för så många skadade, dessutom saknas läkarutrustning och provisoriska operationssalar byggs i sjukhuskorridorer. Det behövs blod och det behövs personal. Allt saknas.

Utländska medborgare i den stängda Gazaremsan har också börjat vädja om evakuering. Enligt nyhetsbyrån NTB förbereder det norska utrikesdepartementet hjälp för sex medborgare att lämna Gaza.

Svenska utrikesdepartementet har en lista på ett 20-tal svenska medborgare i Gaza, men de sitter hittills still i båten.

– Vi har varit i kontakt med alla i dag på telefon och vi har inte fått några sådana önskemål från dem, sade Claes Jernaeus vid UD:s presstjänst till TT på måndagskvällen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela