Söndag 16 Maj
Stockholm

Ny razzia mot iransk fredspristagare

Iranska myndigheter har gjort razzia på Nobelpristagaren Shirin Ebadis kontor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Iranska myndigheter gjorde i måndags razzia på Nobelpristagaren Shirin Ebadis advokatkontor i Teheran. Nyligen stängdes ett kontor som tillhör hennes människorättsorganisation.

Vid måndagens razzia togs handlingar och datorer i beslag av personer som presenterade sig som skatteinspektörer, rapporterar den USA-baserade människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Tio dagar tidigare stängde iransk polis ett kontor som användes som högkvarter för Ebadis människorättsorganisation.

"Vi är extremt oroade över Shirin Ebadis säkerhet och hennes möjlighet att fortsätta sitt viktiga arbete för mänskliga rättigheter", sade Kenneth Roth, HRW:s chef, i ett uttalande.

Protester mot de nya trakasserierna mot Ebadi kom från bland annat USA:s och Kanadas utrikesdepartement.

Det här är ytterligare ett exempel på iranska myndigheters vägran att följa internationella normer. Vi manar iranska myndigheter att tillåta människorättsaktivister och medborgarrättsorganisationer att verka fritt från förtryck, sade den amerikanske UD-talesmannen Gordon Duguid.

Irans myndigheter sade i förra veckan att stängningen av Ebadis människorättskontor den 21 december var en tillfällig åtgärd, och att kontoret kan tillåtas öppna igen om organisationen skaffar nödvändiga tillstånd för sin verksamhet. Myndigheterna anser att organisationen verkar som politiskt parti utan tillstånd.

Ebadi fick Nobels fredspris 2003 för sina insatser för kvinnor och barns rättigheter i Iran och jobbar med många känsliga människorättsfall. Hennes arbete och ihärdiga kritik har varit en nagel i ögat på det iranska prästerskapet.

I november hamnade Ebadi åter i hetluften genom att kritisera Irans nya brottsbalk. Hon menar att lagen diskriminerar kvinnor och använder en "felaktig" tolkning av islam.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela