EU:s första jobbkontor i Afrika

EU har öppnat sitt första migrationskontor utanför Europa. (TT)


EU har öppnat sitt första migrationskontor utanför Europa. Afrikakontoret fungerar som en slags omvänd turistbyrå, som ska informera om hur man tar sig till Europa men också avskräcka från illegal invandring.

Nära Nigerflodens strand i Malis huvudstad Bamako hölls på måndagen öppningsceremonin för Cigem, ett sandfärgat komplex som utgör EU:s första informationskontor för Europasugna afrikaner.

Tanken är att Cigem (Centre d'Information et de Gestion des Migrations) ska informera bland annat om hur det går till att hitta arbete i Europa. Men någon arbetsförmedling är det inte, inga jobb finns att söka på själva centret, och syftet är också avskräckande - Bamako är ett viktigt nav i den illegala migranttrafik från Afrika till EU som årligen skördar tusentals liv.

Malis president Amadou Toumani Touré, EU:s biståndskommissionär Louis Michel och den forna kolonialmakten Frankrikes immigrationsminister Brice Hortefeux deltog i invigningen.

– I stället för att demonisera migrationsfenomenet, bör det stödjas, struktureras och hanteras på bästa sätt som en positiv mänsklig faktor för både Afrika och Europa, sade Michel, som varit mycket engagerad i inrättandet av Cigem.

Många afrikaner, främst unga män utsända av sina familjer, passerar Mali på vägen från länder som Ghana och Nigeria mot det hägrande välståndssamhället Europa. Men efter strapatsrika resor genom Sahara hamnar de i klorna på människosmugglare, och lockas att sätta sig i knappt sjödugliga båtar över Medelhavet eller till Kanarieöarna.

Men en förhoppning är att Cigem är startskottet på en mer organiserad invandring, som lär behövas i takt med att en i genomsnitt allt äldre EU-befolkning kräver större arbetskraftstillskott utifrån. BBC rapporterar att Spanien redan upprättat arbetsförmedlingar i Senegal för säsongsarbete inom jordbruket, och Cigem kan med tiden komma att fungera likadant.

– Det är mycket vettigare för folk att komma legalt, så att deras rättigheter skyddas och de kan kräva och få rättvist betalt, säger Patrick Taran, migrationsexpert vid FN-organet ILO, till BBC.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.