Aktivister åtalade i Zimbabwe

Zimbabwiska åklagare har väckt åtal mot tio personer.


Zimbabwiska åklagare har väckt åtal mot tio personer för att ha planerat att störta president Robert Mugabe och regeringen.

En av de åtalade är en av landets mest kända människorättsaktivister, Jestina Mukoko.

Mukoko har varit chef för organisationen Zimbabwe Peace Project, som under många år kartlagt och dokumenterat regimens övergrepp mot befolkningen, bland annat under valen tidigare i år.

Hon fördes bort under vapenhot i Harare den 3 december och befarades först ha blivit dödad. Inte förrän i samband med häktningsförhandlingarna blev det känt att hon och hennes kolleger hållits av säkerhetstjänsten i flera veckor och överlämnats till polisen först i måndags.

Om de tio aktivisterna befinns skyldiga till kuppförsök riskerar de att dömas till döden, säger advokater.

Rekryterat aktivister

Enligt den statliga tidningen The Herald, som står regimen nära, anklagas de tio för att ha rekryterat, eller försökt rekrytera, personer för militär utbildning i avsikt att störta regimen. Polisen hävdar att de bland annat ska ha sänt flera personer, bland dem en polisman, på militärutbildning i Botswana. Planerna ska enligt myndigheterna ha varit att överlämna makten till oppositionsledaren Morgan Tsvangirai. Zimbabwes opposition har länge anklagat regimen för att ha fört bort ett stort antal aktivister efter den avgörande omgången i presidentvalet i juni, då Mugabe segrade sedan Tsvangirai av säkerhetsskäl hoppat av. Oppositionen uppgav sig ha blivit utsatt för svåra trakasserier och hot under tiden före valet. Tsvangirai har hotat att avbryta förhandlingarna med Mugabe om samregerande om inte gripandena av oppositionella upphör. Efter onsdagens åtal minskar sannolikt möjligheterna att den planerade samlingsregeringen någonsin tillträder.

Tutu kritisk

Tidigare på julaftonen hade den sydafrikanske fredsprismottagaren Desmond Tutu riktat svidande kritik mot sin egen regering. Han anklagade sitt land för att svika sitt arv från apartheid-tiden genom att inte sätta ner foten mot Zimbabwes president Robert Mugabe. Tutu, legendarisk fredsprismottagare, apartheidmotståndare och pensionerad ärkebiskop i Kapstaden, sade i en intervju för BBC att han skäms över sitt hemland. Tutu sade också att han tycker att våld skulle kunna användas för att avsätta Mugabe, som sedan borde åtalas vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.