Tutu skäms för Sydafrikas feghet

Fredsprisvinnaren Desmond Tutu riktar svidande kritik mot Sydafrika.


Fredsprisvinnaren Desmond Tutu riktade svidande kritik mot Sydafrika på onsdagen och anklagade sitt land för att svika sitt arv från apartheid-tiden genom att inte sätta ner foten mot Zimbabwes president Robert Mugabe.

Tutu, legendarisk fredsprisvinnare, apartheidmotståndare och pensionerad ärkebiskop i Kapstaden, sade i en intervju med BBC att han skämdes över sitt hemland.

Tutu sade också att han tycker att våld skulle kunna användas för att avsätta Mugabe som sedan borde åtalas av den internationella domstolen ICC,

– Jag fruktar att vi förrått vårt arv. . . Jag menar, hur mycket mer lidande kommer det att krävas för oss att säga ifrån. Vi har gett Mugabe tillräckligt med tid, sade Tutu.

"Jag skäms"

Kommentarerna kommer samtidigt med ökat tryck på den zimbabwiska regimen, skenande inflation och ett kolerautbrott som enligt FN-organet Unicef skördat över 1 000 dödsoffer i landet.

– Jag skäms verkligen för vad de gjort i FN. För att världen ska säga ifrån väntar vi på att Sydafrikas medlemskap i säkerhetsrådet ska upphöra och sen sätter vi igång. Det är ett hemskt underbetyg för ett land som haft denna stolta historik av kamp mot ett ondskans system, sade Tutu, som fick Nobels fredspris 1984.

Gripna aktivister

Samtidigt meddelades att en ledande zimbabwisk människorättsaktivist som arbetat med att kartlägga valfusk kommer att ställas inför rätta för att ha rekryterat människor till terroristträning mot regeringen.

Jestina Mukoko fördes bort den 5 december av 12 beväpnade män och hon påstås ha organiserat resan för en polis så att han skulle kunna tränas till "terrorist" i Botswana. Polisen har tidigare förnekat att hon skulle vara gripen men den statliga tidningen Herlad meddelar nu att hon och ytterligare nio fredsaktivister kommer att åtalas. Deras advokater uppger att de hindrats från att träffa sina klienter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!