Arga greker vill sprida protesterna

Grekiska demonstranter manade i dag till protester runtom i Europa.


Med två stora rosa banderoller upphängda på antika Akropolis i Aten manade grekiska demonstranter på onsdagen till protester runtom i Europa.

"Motstånd" ropade den ena av dem på grekiska, engelska, spanska och tyska.

"Torsdag 18/12 demonstrationer över hela Europa" stod det på den andra.

Efter polisens dödsskjutning av 15-årige Alexis Grigoropoulos i Aten för snart två veckor bröt landets värsta kravaller på årtionden ut. Och bakomliggande orsaker som ilska över ungdomsarbetslöshet och världens ekonomiska kris har fortsatt att jäsa.

– Vi har valt detta monument över demokratin, detta globala monument, för att proklamera att vi motsätter oss statens våld och kräver vår rätt till utbildning och arbete, sade en av demonstranterna. Han tillade att syftet var att "sända ut ett budskap över hela världen och till hela Europa".

Protesterna i Grekland har utlöst sympatiaktioner från Moskva till Madrid och väckt oro bland europeiska beslutsfattare för spridning även på andra håll i takt med att den ekonomiska tillbakagången börjar bita och arbetslösheten stiga.

De offentliganställdas förbund Adedy har förkunnat att dess medlemmar ska lägga ner arbetet i tre timmar under torsdagen i protest mot 15-åringens död och mot regeringens politik. Det innebär stopp för allt flyg till Grekland klockan 11-14 svensk tid, och störningar i övriga allmänna kommunikationer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.