Onsdag 1 Dec
Stockholm

Arga greker vill sprida protesterna

Grekiska demonstranter manade i dag till protester runtom i Europa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Med två stora rosa banderoller upphängda på antika Akropolis i Aten manade grekiska demonstranter på onsdagen till protester runtom i Europa.

"Motstånd" ropade den ena av dem på grekiska, engelska, spanska och tyska.

"Torsdag 18/12 demonstrationer över hela Europa" stod det på den andra.

Efter polisens dödsskjutning av 15-årige Alexis Grigoropoulos i Aten för snart två veckor bröt landets värsta kravaller på årtionden ut. Och bakomliggande orsaker som ilska över ungdomsarbetslöshet och världens ekonomiska kris har fortsatt att jäsa.

– Vi har valt detta monument över demokratin, detta globala monument, för att proklamera att vi motsätter oss statens våld och kräver vår rätt till utbildning och arbete, sade en av demonstranterna. Han tillade att syftet var att "sända ut ett budskap över hela världen och till hela Europa".

Protesterna i Grekland har utlöst sympatiaktioner från Moskva till Madrid och väckt oro bland europeiska beslutsfattare för spridning även på andra håll i takt med att den ekonomiska tillbakagången börjar bita och arbetslösheten stiga.

De offentliganställdas förbund Adedy har förkunnat att dess medlemmar ska lägga ner arbetet i tre timmar under torsdagen i protest mot 15-åringens död och mot regeringens politik. Det innebär stopp för allt flyg till Grekland klockan 11-14 svensk tid, och störningar i övriga allmänna kommunikationer.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela