USA-plan nedtvingat i Iran

- 07/10/2008, 15:21 -

Ett amerikanskt stridsflygplan har tvingats ned på marken i Iran.(TT)

IRAN. Ett US Falcon-flygplan flög in över iranskt luftterritorium trots upprepade varningar från Islamiska Republikens flygvapen. Till slut landade planet i Iran.

I dag har besättningen, bestående av fem amerikanska militärer och tre civila, blivit förhörda av iranska myndigheter. Efter dagens förhör har de nu släppts och kunnat fortsätta sin resa till Afghanistan.

En talesman från Pentagon, Bryan Withman, förnekar uppgifterna.

–Jag har inte hört något som stämmer överens med de här uppgifterna.

Patrick Ryder från Pentagon menar också att inget amerikanskt flygplan har tvingats landa i Iran.

Nyhetsbyrån Fars säger att det var ett amerikanskt plan. Men enligt den arabisktalande statliga iranska tv-kanalen al-Alam ska flygplanet i fråga visserligen ha haft fem höga amerikanska militärer ombord, samt tre civilpersoner, men planet ska ha varit civilt och inte amerikanskt. Möjligen var det brittiskt eller ungerskt och ute på biståndsuppdrag.

Al-Alams källa sades vara officiell men anonym. Kanalen påstod också att planet tvingades ned i söndags och fortsatte till Afghanistan på måndagen.

Från amerikanskt håll spekulerar också en del enligt Reuters att planet var civilt med tanke på hur många som ska ha varit ombord, men källorna sade sig inte känna till händelsen.

I april 2007 släppte Iran 15 brittiska flottister och marinkårssoldater efter nästan två veckors fångenskap. De beskylldes för att ha kränkt iranskt vatten vid gränsen mot Irak.

Iran och USA är inbegripna i en konflikt om Teheranregeringens kärnteknikprogram. Enligt bland andra USA försöker Iran utveckla kärnvapen medan iranierna insisterar på att de bara vill utveckla civil kärnkraft.

Skrivet av: