Onsdag 28 Sep
Stockholm

Försoningssamtal inledda i Libanon

Ledare för Libanons rivaliserande politiska grupper samlades i dag till samtal om nationell försoning. Dialogen följer på krisen i våras, som förde landet till inbördeskrigets rand. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ledare för Libanons rivaliserande politiska grupper samlades på tisdagen till samtal om nationell försoning. Dialogen följer på krisen i våras, som förde landet till inbördeskrigets rand.

Det enda som är förbjudet här är misslyckande och att köra fast, sade president Michel Suleiman när han öppnade samtalen i Beirut.

Det övergripande målet för samtalen är att forma en "ny försvarsstrategi" för landet - en omskrivning för frågan om hur Hizbollahmilisens vapen ska hanteras i framtiden.

Hizbollah säger sig behöva sina vapen för att skydda Libanon mot Israel, men den västvänliga parlamentsmajoriteten anser att staten bör ha full kontroll över landets försvar och att Hizbollahs vapen underminerar Libanons stabilitet.

Frågan ställdes på sin spets i maj, då Hizbollah visade sin makt genom att ta kontrollen över stora delar av Beirut medan armén stod handlingsförlamad. Över 60 människor dödades i striderna.

Den akuta krisen löstes i ett avtal som Qatar hjälpte till att förhandla fram, men de underliggande motsättningarna finns kvar. Många libaneser tvivlar dock på att den nu inledda dialogen ska kunna lösa knutarna.

Tisdagens inledande session förde samman ledare för 14 olika politiska och religiösa fraktioner i landet. Samtalen ska fortsätta i november.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.