Försoningssamtal inledda i Libanon

Ledare för Libanons rivaliserande politiska grupper samlades i dag till samtal om nationell försoning. Dialogen följer på krisen i våras, som förde landet till inbördeskrigets rand. (TT)


Ledare för Libanons rivaliserande politiska grupper samlades på tisdagen till samtal om nationell försoning. Dialogen följer på krisen i våras, som förde landet till inbördeskrigets rand.

Det enda som är förbjudet här är misslyckande och att köra fast, sade president Michel Suleiman när han öppnade samtalen i Beirut.

Det övergripande målet för samtalen är att forma en "ny försvarsstrategi" för landet - en omskrivning för frågan om hur Hizbollahmilisens vapen ska hanteras i framtiden.

Hizbollah säger sig behöva sina vapen för att skydda Libanon mot Israel, men den västvänliga parlamentsmajoriteten anser att staten bör ha full kontroll över landets försvar och att Hizbollahs vapen underminerar Libanons stabilitet.

Frågan ställdes på sin spets i maj, då Hizbollah visade sin makt genom att ta kontrollen över stora delar av Beirut medan armén stod handlingsförlamad. Över 60 människor dödades i striderna.

Den akuta krisen löstes i ett avtal som Qatar hjälpte till att förhandla fram, men de underliggande motsättningarna finns kvar. Många libaneser tvivlar dock på att den nu inledda dialogen ska kunna lösa knutarna.

Tisdagens inledande session förde samman ledare för 14 olika politiska och religiösa fraktioner i landet. Samtalen ska fortsätta i november.

Skrivet av:

Senaste nytt

Pensionär? Så kan du spara 36 000 kronor på att undvika dolda avgiften

Kan bli sänkt ISK-skatt 2025

1 timme sedan
Finansdepartementet arbetar med ett förslag på sänkt skatt på sparande på så kallade ISK-konton. Förslaget kan komma med i nästa höstbudget.

54-åring dödade och styckade sin vän – förvarade likdelarna i frysen

1 timme sedan
Det sista livstecknet från offret kom i oktober förra året. Två månader senare hittades kvarlevorna i en frys.

Nu avgörs Teslas stämning mot Postnord

1 timme sedan
Under eftermiddagen avgör Solna tingsrätt om Tesla ska få sina registreringsskyltar levererade av Postnord, trots pågående strejk. Detta sedan elbilsjätten stämt Postnord.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Hallsberg

1 timme sedan
"En personbil har körts av vägen och in i en stolpe vid korsningen Kullängsvägen/Tisarvägen i Hallsberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Göteborg: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Stöld av laser", skriver polisen på sin hemsida.