Ryssland omvärderar Stalin

- 22/12/2008, 11:43 -

"Staten försöker rekonstruera historien och rättfärdiga Stalins övergrepp".

Människorättsorganisationen Memorial i S:t Petersburg utsattes nyligen för en räd av den ryska säkerhetstjänsten. De maskerade männen lämnade kontoret med elva hårddiskar, innehållande forskning om Stalintiden, skriver Svenska Dagbladet.

Memorial har under 20 års tid byggt upp ett av världens mest kompletta arkiv över vad som hände i Sovjetunionen under diktatorn Josef Stalins styre, från 1920-talet och fram till hans död 1953. Tiden kallas för "Den stora terrorn", och historiker beräknar att upp till 20 miljoner människor kan ha dött i bland annat de fruktade Gulaglägren under perioden.

Under Vladimir Putins styre har det skett en stor omvärdering av Stalin. I dagens historieböcker beskrivs Stalins positiva betydelse för Sovjetunionens modernisering, och hans "heroiska" insatser för att stoppa Hitlers arméer.

Memorials chef i S:t Petersburg Irina Flinge konstaterade att säkerhetstjänsten FSB visste vad de sökte efter och menar att ”staten försöker rekonstruera historien och rättfärdiga Stalins övergrepp”.

I går söndag firades minnet av Josef Stalin i Ryssland, eftersom det då var 129 år sedan diktatorn föddes.

Stalin är fortfarande hjälte i Ryssland:

Skrivet av: