Högtidligt vid patriarks begravning

Den ryske patriarken Aleksij II tog den sista färden i dag.(TT)


Omgiven av 200 vitklädda biskopar och i närvaro av president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin inledde den ryske patriarken Aleksij II den sista färden i dag.

Ceremonin med den ortodoxa liturgins djupa stämsång hölls i Frälsarkatedralen i Moskva, den byggnad Aleksij själv såg till att återuppbygga efter Sovjetstyrets fall, sedan Stalin en gång låtit riva den för att bygga en simbassäng.

Tv-stationer landet runt slopade under dagen all reklam och utsändning av såpor och liknande underhållningsproduktioner, så beordrade av president Medvedev. I stället sändes de utdragna högtidligheterna direkt.

Aleksij avled i fredags, 79 år gammal. Sedan dess har han legat på lit de parade och uppemot 50 000 människor har köat i regnet och kylan för att hedra honom en sista gång.

Aleksij tillskrivs en stor roll i den ryska ortodoxa kyrkans återkomst efter kommunistdiktaturen, och sägs även ha haft ett tungt politiskt inflytande i landet. I ett försök att mildra klyftan till systerkyrkan med bas i Istanbul fanns den ekumeniske patriarken Bartolomeus I på plats i Moskva, trots många år av spända relationer till Aleksij.

Den politiska uppställningen vid begravningen innehöll också regeringsledare från Serbien och Vitryssland, liksom georgiska kyrkoledare och ättlingar till den siste tsaren.

Själva begravningen skulle ske senare under tisdagen, efter en procession till närbelägna Uppenbarelsekatedralen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.