Fredag 18 Jun
Stockholm

Stalin trea på rysstoppen

Diktatorn röstades fram till tredje största ryssen av folket.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När den statliga ryska tevekanalen Rossija ordnade en omröstning om historiens största ryssar kom den gamle diktatorn Josef Stalin på tredje plats, skriver Dagens Nyheter.

– Den yngre generationen har matats med myter om Stalin. Man vet inget om de miljoner som dog i Gulaglägren, bara att han var en stark ledare som besegrade Nazi-Tyskland, säger människorätts aktivisten Lev Ponomarjov till nyhetsbyrån Reuters.

Dagens kommunistledare glädjs åt resultatet av omröstningen.

– Naturligtvis fanns det mörka sidor och med hans genialitet kom också destruktivitet, säger Viktor Iljuchin, en ledande medlem av det ryska kommunistpartiet. Men allmänt sett måste Stalin hågkommas som en stor ledare.

Den påstådda bristen på historielöshet som Lev Ponomarjov talar om går dock inte ihop med det övriga resultatet av omröstningen. Flest röster fick den medeltida nationalhjälten Alexander Nevskij som kämpade mot svenskar, finska stammar och Tyska orden.

Första platsen kanske kan förklaras med att många gator och torg i Ryssland är uppkallade efter helgonet i fråga, bland annat S:t Petersburgs livliga huvudgata Nevskij Prospekt.

Tvåa i omröstningen blev kanske ännu mer förvånande den i nutiden föga kände Pjotr Stolypin, premiärminister under den sista tsaren Nikolaj II. Stolypin slog brutalt ner bondeuppror och revolutionära strömningar, skriver DN.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela