Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stalin återuppstår i Moskvas tunnelbana

Nyheter | 27/08/2009 13:43

Ryska liberaler och människorättsaktivister fasar för glorifiering av diktatorn.

Det blir Stalintema vid t-banestationen Kurskaja i centrala Moskva. Restaureringen av stationen ska återställas till sitt ursprungliga utseende från 1950 och innehålla slagord som glorifierar diktatorn. Inhemska liberaler och människorättsaktivister är upprörda över valet.

– Detta är skandalöst. Stalinism innebar ett monstruöst folkmord mot allt folk i Sovjetunionen, säger Sergej Mitrochin, lokal ledare för det liberala partiet Jabloko, enligt Russia Today.

Inskriptionen är tagen från en tidig version av den sovjetiska nationalsången och lyder: "Stalin reste vår lojalitet mot nationen, inspirerade oss till arbete och stordåd".

Kritiker menar att texten glorifierar en diktator som är skyldig till flera miljoner människors död i det omtalade sovjetiska Gulag. Ludmila Aleksejeva, som är en av Rysslands mer kända människorättsaktivister, är hård i sin kritik:

– Vi kräver att denna skamliga inskription tas bort, säger hon, enligt Russia Today.

De ryska myndigheterna menar att de endast försöker vara trogna den traditionella utformningen av den uppmärksammade t-banestationen.

Skrivet av: