Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Stalin återuppstår i Moskvas tunnelbana

Nyheter | 27/08/2009 13:43

Ryska liberaler och människorättsaktivister fasar för glorifiering av diktatorn.

Det blir Stalintema vid t-banestationen Kurskaja i centrala Moskva. Restaureringen av stationen ska återställas till sitt ursprungliga utseende från 1950 och innehålla slagord som glorifierar diktatorn. Inhemska liberaler och människorättsaktivister är upprörda över valet.

– Detta är skandalöst. Stalinism innebar ett monstruöst folkmord mot allt folk i Sovjetunionen, säger Sergej Mitrochin, lokal ledare för det liberala partiet Jabloko, enligt Russia Today.

Inskriptionen är tagen från en tidig version av den sovjetiska nationalsången och lyder: "Stalin reste vår lojalitet mot nationen, inspirerade oss till arbete och stordåd".

Kritiker menar att texten glorifierar en diktator som är skyldig till flera miljoner människors död i det omtalade sovjetiska Gulag. Ludmila Aleksejeva, som är en av Rysslands mer kända människorättsaktivister, är hård i sin kritik:

– Vi kräver att denna skamliga inskription tas bort, säger hon, enligt Russia Today.

De ryska myndigheterna menar att de endast försöker vara trogna den traditionella utformningen av den uppmärksammade t-banestationen.

Skrivet av: