Oroligheterna fortsätter i Grekland

- 11/12/2008, 15:46 -

Våldsamheterna bröt återigen ut på morgonen.(TT)

Polis och ungdomar har drabbat samman utanför Greklands största fängelse i Aten.

Våldsamheterna bröt ut på morgonen när flera hundra demonstranter - inklusive skolelever som vägrar återgå till sina lektioner - samlades utanför fängelset och började kasta föremål på poliser, rapporterar AFP.

Skärmytslingar pågick för sjätte dagen i rad i Aten natten till i dag. Ett 40-tal ungdomar kastade sten mot kravallpolis i universitetsområdet Exarchia, där en 15-årig pojke dödades i lördags.

Polisen använde tårgas och tre personer greps, uppgav polisen.

Demonstranterna utanför fängelset väntar på de två gripna polismännen som misstänks för att ha dödat 15-åringen, uppger AFP. Enligt uppgift skulle de föras dit under torsdagen.

Ungdomar har under dagen attackerat affärer och drabbat samman med polis på flera platser runt om i den grekiska huvudstaden.

Även i Frankrike har demonstranter uttryckt sitt missnöje mot Grekland. I natt satte någon eld på två bilar utanför det grekiska konsulatet i Bordeaux och sprejade slagord på väggarna. Åtta personer fick utrymmas från konsulatsbyggnaden, men ingen skadades.

Krisen i Grekland har förvärrats för varje dag. Premiärminister Kostas Karamanlis löfte i onsdags om att återställa ordningen i landet hade ingen effekt. Demonstranter drabbade samman med polis utanför parlamentet och en generalstrejk lamslog stora delar av samhället.

Av de ungefär 600 svenskar som bor permanent i Aten har väldigt få hört av sig till ambassaden och varit oroliga för utvecklingen. Ambassadpersonalen följer nu utvecklingen noggrant.

– Vi får väl se vad som händer. Det är vanskligt att förutspå hur det ska bli men man kan ju hoppas att det börjar klinga av och att det blir lugnare, säger ambassadör Håkan Malmqvist till TT.

Skrivet av: