Svåra upplopp vid begravning i Aten

I dag begravdes den grekiske 15-åring som i helgen sköts till döds av polis.(TT)


Samtidigt skakade våldsamma upplopp flera städer och polisen använde i flera fall tårgas för att skingra demonstranterna.

Alexis Grigoropoulos sköts till döds i en sammandrabbning mellan vänsterungdomar och polis i universitetsområdet Exarchia i lördags. Hans död ledde till en våg av våldsamma upplopp som skakat Grekland i flera dagar.

På tisdagen begravdes Grigoropoulos vid en stillsam ceremoni i Atenförorten Paleo Faliro. Familjens önskan var att begravningen skulle vara värdig och bara enstaka slagord hördes från ungdomarna som deltog.

Efter ceremonin bröt dock oroligheter ut och polisen tvingades använda tårgas mot ungdomar nära kyrkogården där begravningen nyss hade ägt rum. Demonstranterna kastade sten mot polisen och satte eld på soptunnor.

Sköldar och tårgas

Också på andra håll i Grekland bröt våldsamheter ut. Oroligheterna började redan timmarna före begravningen och framåt kvällen hade protesterna urartat till svåra upplopp i flera grekiska städer. Demonstranter försökte bland annat ta sig in i parlamentsbyggnaden i Aten men tvingades tillbaka av kravallpolis som använde sköldar och tårgas för att skingra demonstranterna. Stenar, flaskor och molotovcocktails kastades mot polismännen i både Aten och Thessaloniki. En av protesterna anordnades av ett grekiskt lärarförbund och lockade tusentals lärare, elever och vänsteraktivister. Demonstranter trängde också in i den grekiska konsulatsbyggnaden i Paris. Protesterna gick dock lugnt till och inkräktarna lämnade byggnaden frivilligt några timmar senare.

Kräver nyval

I Grekland är missnöjet stort med regeringen som bland annat anklagas för landets ekonomiska kris och flera uppmärksammade politiska skandaler. De senaste gatustriderna riskerar därför att utvecklas till en bredare politisk kris. Giorgos Papandreou, ledare för Greklands socialistiska opposition, krävde på tisdagen att mitten-högerregeringen under Kostas Karamanlis avgår och utlyser nyval för att få slut på upploppen.

– Det enda regeringen kan göra är att erbjuda sin avgång och låta folket döma dem, sade Papandreou till partiets parlamentsgrupp. Mycket tyder på att oroligheterna kommer att fortsätta de närmaste dagarna. En större demonstration kombinerad med en generalstrejk är planerad att äga rum under onsdagen. Premiärminister Kostas Karamanlis har vädjat till fackförbunden att ställa in strejken. Men en talesperson för Greklands största landsförbund meddelade att förbundet ska genomföra protesterna som planerat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!