Klimatpaket billigare för industrin

Statsminister Fredrik Reinfeldt lobbar mot europeiska solidaritetsfonder. (TT)


EU backar för dem som tycker att klimatpaketet blir för dyrt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kan leva med det så länge det övergripande målet om att minska koldioxidutsläppen inte rörs.

EU:s klimatengagemang står inför en svår prövning när medlemsstaternas stats- och regeringschefer samlats i Bryssel för ett två dagars toppmöte. Vid ankomsten hade de med sig en lång rad krav på förändringar av det föreslagna klimatpaketet, som ska minska unionens koldioxidutsläpp med 20 procent till 2020.

Efter torsdagens förhandlingar återstår en hel del problem att lösa, men ledarna är överens om att lösningen inte får innebära en urvattning av målen, enligt Reinfeldt.

– Nu handlar det mer om med vilka medel och med vilken fördelning mellan länderna som vi ska nå fram till målformuleringarna, sade han på en sen pressträff efter första dagens förhandlingar.

Den svåraste konflikten handlar om att nya medlemsländer som är tungt beroende av kol kräver kompensation och stöd för att ställa om. De befarar att åtgärderna blir dyra att genomföra och att elpriserna kommer att skjuta i höjden. Det franska ordförandeskapet har i sitt kompromissförslag skjutit till mer resurser till den solidaritetsfond som ska stödja de tidigare öststaternas klimatarbete, men det tycks inte vara tillräckligt.

– Det är fortsatt så att det finns de som föreslår ännu mer och det är den svåraste delen, sade Reinfeldt.

I ett förslag till slutdokument som Frankrike presenterade strax före toppmötet har man på flera punkter backat för kritiken om att klimatpaketet blir för dyrt. Industrin ska inte behöva köpa alla sina utsläppsrätter 2020, som det var tänkt, och särskilt konkurrensutsatt industri ska få rätter gratis. Dessutom görs eftergifter för elsektorn i nya medlemsländer som tillåts att fasas in i handelssystemet.

Sverige har fått igenom att en större del av EU:s utsläppsminskningar än vad som ursprunglingen föreslogs, ska kunna göras genom klimatinvesteringar i utvecklingsländer. Men de investeringarna måste ske i de allra fattigaste länderna.

EU-parlamentarikern Anders Wijkman (kd) är en av flera som är kritisk till denna linje.

– EU:s regeringar försöker nu fly undan sina klimatmål genom att skjuta nödvändiga utsläppsminskningar utomlands, säger han. Reinfeldt påpekar däremot att den fattiga delen av världen ropar efter finansiellt stöd för att klara omställningen till mer klimatvänliga ekonomier.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.