Ekonomin låg i fokus

- 08/10/2008, 05:31 -

I natt hölls en 90-minuter lång debatt mellan presidentkandidaterna.

Publiken bestod av 80 väljare som inte bestämt sig, som skriftligt fått ställa varsin fråga till presidentkandidaterna. Några av dem fick chansen att ställa sina frågor direkt till presidentkandidaterna under nattens debatt. Dessutom hade 10 000-tals mejl skickats med frågor till Barack Obama och John McCain. Moderatorn Tom Brokaw valde ut några av frågorna.

En stor del av debatten kom att handla om den amerikanska vardagsekonomin. Efter finanskrisen spelar ekonomin en allt större roll i det amerikanska presidentvalet. Demokraternas presidentkandidat sa att han ville sänka skatterna för medelklassen.

–Vi måste hjälpa familjer så att de kan bo kvar i sina hem. Washington måste börja tänka på medelklassen, sa Barack Obama.

Republikanernas presidentkandidat, John McCain, sa att han ville sänka skatten för alla amerikaner. Precis som väntat återkom John McCain flera gånger under debatten till sin långa politiska erfarenhet och pekade på att Barack Obama aldrig drivit politiska sakfrågor på en hög nivå.

I samband med den ekonomiska krisen som drabbat USA är många amerikaner oroade över tre huvudområden som dagligen påverkar deras liv: utbildning, sjukvård och energipolitik. Moderatorn Tom Brokaw bad presidentkandidaterna att berätta hur de skulle prioritera inom de tre områdena.

–Jag skulle prioritera alla tre samtidigt, svarade John McCain. Jag har lång erfarenhet och skulle arbeta både med kärnkraftverk och alternativt bränsle för att skapa fler jobb.

–Precis som en familj måste göra skulle jag prioritera. Energin är viktigast. För det måste vi ta itu med nu. Om tio år ska vi vara fria från vårt beroende av olja från Mellanöstern. Den andra prioriteringen blir sjukvård och sedan utbildning. Alla måste börja tänka på energin och hur vi kan spara energi i våra hem.

På två olika sätt representerar presidentkandidaterna landet de kandiderar i.

–Jag skulle inte stå här om inte det här landet gett mig de möjligheter jag har fått. Med hjälp av stipendier och andra hjälpmedel har jag fått chansen att gå i några av världens bästa skolor. Jag vill ge framtida generationer samma möjligheter som jag har haft. Men dessa möjligheter har minskat de senaste åtta åren. Vi behöver en grundläggande förändring i det här landet. Det är därför jag vill bli president, sa Barack Obama avslutningsvis.

–Jag har arbetat för det här landet i hela mitt liv. Och jag känner mig hedrad över att ha gjort det. Jag har erfarenhet av att jobba i svåra tider och kan hålla hoppet uppe. Jag tror på det här landet, på vår framtid och vår storhet. USA behöver en ledare med en stadig hand och lång erfarenhet, avslutade John McCain.

Skrivet av: