Ekonomin i fokus i avgörande debatt

- 15/10/2008, 15:38 -

Opinionen är inte på John McCains sida.

Opinionen är inte på John McCains sida när han natten till torsdagen äntrar scenen för att debattera med Barack Obama en sista gång före USA:s presidentval.

Temat för kvällen lär bli plånboksfrågor.

Enligt den mätning som The New York Times publicerade samma dag som debatten skulle hållas har demokraten Obama stöd av 53 procent av väljarna och republikanen McCain av 39 procent - en skillnad på 14 procentenheter. Tidningen skriver att det främst är McCains ilskna ton och personangrepp som slagit tillbaka mot honom själv.

Enligt oberoende Real Clear Politics genomsnitt av aktuella mätningar leder Obama med 8,2 procentenheter. Övertaget syns också bland elektorsrösterna - om det vore val i dag skulle Obama ta hem 313 elektorer mot McCains 158. 270 krävs för att få flytta in i Vita huset.

Politiska analytiker menar att denna den tredje och sista direktsända tv-debatten, som hålls på Hofstra University i Hempstead i New York, är McCains avgörande chans att vända utvecklingen.

Temat för kvällen är inrikespolitik. Som på beställning har kandidaterna de senaste dagarna lagt fram varsitt räddningspaket för landets finanser i allmänhet och medelklassen i synnerhet - förslag som lär nagelfaras under debatten som leds av tv-kanalen CBS Bob Schieffer. McCains paket innehåller i huvudsak skattelättnader för landets pensionärer och sänkt reavinstskatt vid aktieaffärer. Obamas plan innehåller bland annat ett tillfälligt utmätningsstopp för bostadsägare och skattelättnaderna för företag som skapar nya jobb.

Debatten börjar klockan 03 torsdag svensk tid och pågår i en och en halv timme.

Presidentvalet hålls den 4 november.

Skrivet av: