Ban välkomnar USA i UNHRC

President Barack Obama har beslutat att låta USA återvända till FN:s människorättsråd UNHRC.


Generalsekreteraren Ban Ki-Moon välkomnar beslutet som "ett viktigt steg", heter det i ett uttalande från FN-högkvarteret i New York.

Generalsekreteraren välkomnar USA:s besked om att söka plats i rådet, sade FN-talesmannen Michele Montas i går.

–Ett helhjärtat engagemang av USA är ett viktigt steg framåt för att genomföra målet om en allomfattande och levande mellanstatlig process för skydd av de mänskliga rättigheterna jorden runt.

Obamaregeringen bryter nu med företrädaren George Bushs politik att ta avstånd från FN:s människorättsråd. Rådet har anklagats för att skydda somliga länder för kritik samtidigt som det pekat ut Israel.

Och när länder som Azerbajdzjan, Iran, Kina, Kuba, Pakistan, Ryssland och Saudiarabien kandiderade till UNHRC 2006 sade Human Rights Watch att dessa bryter mot de mänskliga rättigheterna. HRW:s chef Kenneth Roth sade att FN borde stoppa deras inval i rådet.

USA-regeringens beslut att återgå till rådet får kritik av medlemmen i representanthuset Ileana Ros-Lehtinen (Republikanerna) som sitter i kammarens utrikesutskott.

– Vårt deltagande skulle bara ge legitimitet åt snedvridna åtgärder av en i grunden illegitim myndighet, sade hon i ett uttalande. Hon anser att regeringen gett upp försöken att tvinga fram förändringar i rådet.

Men utskottets demokratiske ordförande Howard Berman stöder åtgärden. Han anser att Obamaregeringen kan bidra till en "mycket nödvändig" översyn av UNHRC.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!