Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA stryker "krig mot terror"

- 31/03/2009, 05:45 -

Begreppet "krig mot terror" försvinner ur regeringens ordförråd.

Begreppet "krig mot terror" försvinner ur regeringens ordförråd, säger USA:s utrikesminister Hillary Clinton. President Barack Obamas företrädare George Bush använde talesättet för att rättfärdiga många av sina åtgärder.

–Regeringen har slutat använda uttrycket och jag anser att det talar för sig själv, sade Clinton till journalister som flög med henne på måndagen till en Afghanistankonferens i Haag i Nederländerna.

"Krig mot terror" myntades efter 11-septemberangreppen på USA 2001. Angreppen planerades och genomfördes av al-Qaida i Afghanistan.

Människorättsgrupper har kritiserat att begreppet använts för att rättfärdiga många åtgärder, till exempel inrättandet av fånglägret i Guantánamo där hundratals människor hållits fångna i åratal utan rättegång. I stället för att erkänna dem som krigsfångar kallade Bushregeringen dem för fientliga stridande. Därmed skulle de inte omfattas av det skydd som Genvekonventionerna annars ger, ansåg regeringen.

Den termen strök Washington ur det amerikanska språket för några veckor sedan.

Skrivet av: