Obama bjuder på klimatmöte

Barack Obama känner sig grön och skön.


USA:s president Barack Obama bjöd på lördagen in de stora ekonomierna i världen till klimatmöte om en månad. Syftet är att öka takten i arbetet mot ett nytt globalt klimatavtal.

Samma dag som Earth Hour släckte ljusen världen över meddelade Vita huset att president Barack Obama bjuder in ledare från 16 stora ekonomier till ett forum om energi och klimat. Ett första möte ska anordnas i Washington den 27-28 april. Därefter följer ett toppmöte i Italien i juli.

Forumet ger möjlighet till en öppen dialog mellan viktiga industriländer och utvecklingsländer och ska bidra till framgångsrika förhandlingar om klimatförändringarna mellan de politiska ledarna inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december, hette det i uttalandet.

Rika och fattiga

Stora förhoppningar har ställts på att den nya regeringen under Barack Obama ska blåsa liv i förhandlingarna och Obamas initiativ tyder på att han är villig att ta på sig ledartröjan. Men även om alla är överens om att något måste göras för att hejda klimatförändringarna så återstår den stora frågan hur bördan ska fördelas mellan rika och fattiga länder.

De 16 ekonomier som är inbjudna är EU, Australien, Brasilien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Mexiko, Ryssland, Sydafrika, Sydkorea och Storbritannien. Dessutom är Danmark och FN inbjudna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!