Obama bröt mot upphovsrättslagen

Ipoden med drottningens låtar står i politikens centrum.


USA:s president Barack Obama anklagas för upphovsrättsbrott av inhemska experter på upphovsrätt. Han kan nämligen ha brutit mot lagen när han gav den engelska drottningen Elizabeth II en Ipod med 40 Broadway-låtar.

Frågan är dock om Ifpi och branschorganisationerna kommer att gå emot världens mest populäraste man. Experterna ifrågasätter hur presidenten har hanterat Ipoden. För om han köpte en cd med "Broadway Greatest Hits" och därefter laddade in låtarna i drottningens Ipod är det inte givet att det är förenligt med upphovsrätten.

Fredrik von Lohmann, copyrightexpert, menar att det finns ett stort juridiskt vakuum när det kommer till att ge bort skyddat material. På sin blogg skriver han att han lutar åt att Obama bröt mot lagen:

"Man brukar veta att copyrightlagar är brutna när det inte finns något lätt svar när man ställer frågan", enligt Wired.

Sånger från musikalerna West Side Story samt The King and I ingick i Ipoden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ung person livshotande skadad efter skidolycka

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Det är tuffa tider för landets mindre ölbryggerier. Nu har ännu ett bolag försatts i konkurs på grund av bristande lönsamhet.