Lökke tros ta ut egen politisk kurs

Lars Lökke Rasmussen. Så heter Danmarks nya statsminister.


Mer privatisering, mindre klimatprat och mycket mera folklighet. Det är vad danskarna kan se fram emot med Lars Lökke Rasmussen som statsminister.

Att döma av opinionsundersökningar har danskarna stort förtroende för att den tidigare finansministern Lars Lökke kan hantera den ekonomiska krisen. Men när det gäller andra frågor som arbetslöshet, integration, vårdköer och välfärden föredrar de S-ledaren Helle Thorning-Schmidt.

Om det vore val i dag skulle Socialdemokraterna faktiskt bli största parti och kunna bilda regering med stöd av övriga vänstern. Nu står inte Lökke inför någon hård valstrid - maktskiftet sker utan nyval.

Blivande Natochefen Anders Fogh gick redan på söndagen till drottningen med sin avskedsansökan. Drottning Margrethe gav därefter Lars Lökke uppdraget att bilda ny regering.

Till sin personlighet beskrivs Lökke som Foghs raka motsats. Fogh är känd för sin punktlighet, precision och starka styrning av sina ministrar. Lökke ses som både folkligare och lättvindigare.

Grön parentes?

Politiska bedömare som nyhetsbyrån Ritzau talat med tror också att en politisk skillnad kommer att framträda. I sin tidigare politiska karriär har Lökke varit glad i privatiseringar och bedömarna tror att det kommer igen. FN:s klimatkonferens som Danmark står värd för i december har gett Venstre en påklistrad grön nyans, som Lökke antas låta tona bort igen efterhand.

Lökke ser fram emot att ta sig an uppdraget på riktigt efter att ha stått vid ringside under lång tid under stort hemlighetsmakeri kring Foghs kandidatur till Natojobbet.

– Jag kommer att gå in i jobbet och uppdraget med stor vördnad, och så har jag också mött mina andra utmaningar, säger han i en intervju för Politiken Söndag.

Snabb i repliken

I intervjun tonar han ner bilden av sig själv som politisk spelevink och beskriver sig arbetsam och pålitlig, men säger också:

– Att försöka ändra på sig själv för något konstgjort med sig. Och det kommer sällan något gott ut av det.

44-årige Lökke har lång erfarenhet av regeringsarbete och politiskt arbete överhuvudtaget. Efter valet 2001 utsågs han till inrikes- och hälsominister. Han drev bland annat igenom en kommunreform, hans hittills största politiska avtryck.

Han blev också känd för att vara snabb i repliken. Som storrökare förklarade han att det bara var inrikesministern som rökte, medan hälsoministern inte rörde cigaretterna.

Som finansminister fick han det tuffare när det började dyka upp restaurangnotor och taxikvitton som skattebetalarna fått stå för under hans tid som kommunpolitiker.

– Det var en annan tid, försvarade sig Lökke.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!