Obama bäddade för dansk Natochef

Barack Obama lyckades övertala Turkiet att dra tillbaka sina invändningar.


Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen blir ny generalsekreterare för försvarsalliansen Nato. Den amerikanska presidenten Barack Obama lyckades övertala Turkiet att dra tillbaka sina invändningar mot Fogh Rasmussen.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan säger i en tv-intervju att Obama ska ha försäkrat Turkiet att landets oro tas på allvar.

Erdogan sade också att Turkiet fått "garantier" från Obama om att en av Foghs biträdande generalsekreterare blir en turk och att turkar ska ingå i försvarsalliansens centralkommando.

Obama ska också ha sammanfört Anders Fogh Rasmussen och den turkiske presidenten Abdullah Gül till ett samtal.

– Jag känner mig djupt hedrad av att bli utnämnd till nästa generalsekreterare för Nato och jag kommer att göra mitt yttersta för att leva upp till det förtroende mina kollegor visat mig, sade Fogh på den avslutande presskonferensen.

Den avgående generalsekreteraren Jaap de Hoop Scheffer beskrev utvecklingen på en presskonferens.

– Som ni vet har det förts en diskussion de senaste 36 timmarna, men det faktum att vi nu står här bredvid varandra betyder att vi har funnit en lösning som också tar hänsyn till Turkiets oro, och vi håller alla med varandra och är helt ense.

Anders Fogh Rasmussen tar över ledningen för Nato den 1 augusti.

En högt uppsatt turkisk regeringstjänsteman förklarade så sent som på lördagen att Turkiet inte kommer att gå med på att Anders Fogh Rasmussen utses att leda Nato. Skälet var att Turkiet ansåg att Rasmussens hantering av krisen kring Muhammedkarikatyrerna gör honom olämplig att leda alliansens känsliga kontakter med den muslimska världen.

I Danmark tar Foghs partikollega Lars Lökke Rasmussen över som statsminister.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.