Döms för planerat bombdåd i Köpenhamn – fick order av man i Sverige

- 13/07/2017, 11:04 -
1 av 2

TT

Mannen har kopplingar till IS.
2 av 2

Mannen har kopplingar till IS.

TT Bild

En 21-årig man bosatt i Tyskland döms nu för att ha planerat terrordåd i Danmark. Han tros ha fått hjälp av en man bosatt i Sverige.

En 21-årig syrisk man döms nu till sex och ett halvt års fängelse för att ha planerat ett bombdåd i Köpenhamn för terrorgruppen IS. Med hänsyn till mannens unga ålder får han ett så kallat "ungdomsstraff", vilket i detta fall anses långt, meddelar domstolen i tyska Ravensburg, skriver danska Berlingske.

Mannen ha erkänt att han är beredd att mörda för sin sak och det ska finnas fler personer inblandade i den planerade attacken i Danmark. I bevismaterialet ska det också finnas diskussioner med företrädare för Islamiska staten.

Mannen kom till Tyskland år 2015 och greps i november 2016 vid gränsen mellan Tyskland och Danmark. Anledningen var att han inte hade sina dokument i ordning. I hans ryggsäck hittades 17 000 tändstickor, sex walkie-talkies, 17 batterier, två stora köksknivar och fyrverkeripjäser.

21-åringen berättade inför domstolen att han fick instruktioner av vad som tros vara en 30-årig man bosatt i Sverige. Samma man som 2016 misstänktes, men friades från terroranklagelserna, för en attack mot en bönelokal i Malmö

Mannen har omhändertagits av Säpo och behövde inte vittna i den tyska rättegången, skriver Kvällsposten.

TV: Terrorgruppen IS pekar ut Stockholm i ny propagandafilm