Donald Trump och Kim Jong-Un har hårda ordbråk
Det går inte särskilt bra för Donald Trump och Kim Jong-Un att bli vänner. - Foto: Montage TT

Fem gånger Donald Trump och Kim Jong-un har hotat varandra

Donald Trump tweetar ut hot mot Nordkoreas diktator Kim Jong–Un. Men det är inte första gången de två ledarna ryker ihop.


Stämningen mellan USA och Nordkorea är minst sagt spänd. Under förra året utförde Nordkorea flera tester av robotmissiler och riktade hot mot alliansen bestående av USA, Sydkorea och Japan.

Samtidigt har presidenten Donald Trump och diktatorn Kim Jong-un ett skarpt meningsutbyte. Så sent som i sitt nyårstal sa Kim Jong-un i direktsändning att avtryckarknappen alltid ligger hans skrivbord.

Under tisdagseftermiddagen, lokal tid, svarade Donald Trump diktatorn genom en tweet.

"Kan någon från hans utarmade och svältande regim vara snäll att informera honom om att jag också har en kärnvapenknapp, men den är mycket större och mycket kraftfullare än hans, och min knapp funkar!" skrev han bland annat.

Donald Trumps hot. Bild: Faksimil Twitter

Det är inte första gången Trump och Jong-un riktar hot mot varandra. Här är fyra andra gånger de har bråkat:

April 2017: Ska utplåna hela fastlandet

I april varnade den nordkoreanska statskontrollerade tidningen Rodong Sinmun för att hela det amerikanska fastlandet kan utplånas med en enda attack.

”Om vår supermäktiga förebyggande attack sätts igång kommer den fullständigt och omedelbart att radera, inte bara de amerikanska imperialisternas invasionsstyrkor i Sydkorea och dess omgivning, men också USA:s fastland och omvandla dem till aska”, skrev Rodong Sinmun enligt Reuters.

Augusti 2017: "Eld och ursinne"

I augusti kände Trump att hotet från Nordkorea var så starkt att USA kommer bemöta dem med "eld och ursinne av ett slag världen aldrig tidigare sett" om landet inte backar.

Kim Jon-uns svar? Han hotade med att attackera Guam, där USA har en militärbas. Än så länge har någon attack mot basen inte skett.

September 2017: Trumps svar efter Nordkoreas vätebombs-test

3 september 2017 twittrade Donald Trump att Nordkoreas tester utgör stort hot mot USA.

"Nordkorea är en grym nation som har blivit ett stort hot och en skam för Kina, som försöker hjälpa till utan framgång".

November 2017

I samband med Trumps Asienresa talade han inför Sydkoreas nationförsamling. Han passade då på att rikta några särskilda ord mot Kim Jong-Un, och uppmanade diktatorn att sluta med sina hot.

Trump sa bland annat att "Nordkorea styrs som en kult över ett förslavat folk" och att detta ger Jong-un falsk ära.  

– Underskatta oss inte – och testa oss inte. Det skulle vara ett ödesdigert misstag, hotade Jong-un tillbaka. 

Bara dagar senare visade Kim Jong-Un stort missnöje över Trumps närvaro, och menade att han bad om ett tredje världskrig.

Jong-Un ska också ha kallat Trump för "gammal". Något som fick den amerikanske presidenten att reagera på twitter:

Bild: Faksimil Twitter

"Varför skulle Kim Jong-Un förolämpa mig genom att kalla mig 'gammal', när jag ALDRIG skulle kalla honom 'kort och tjock'? Nåväl, jag försöker verkligen bli hans vän – och kanske händer det någon dag!"

TV: Vad skulle hända om Nordkorea avfyrar kärnvapen mot USA?

 

[appText

/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att det blir krig mellan USA och Nordkorea?
Tack för din röst!