Stockholm

Peter Madsen behöver inte betala skadestånd till Kim Walls föräldrar

Madsen ska betala 120 000 danska kronor till Kim Walls pojkvän
Kim Walls föräldrar nekas skadestånd. Foto: TT

Idag kom domen mot den danska uppfinnaren Peter Madsen och han dömdes till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Madsen ska betala 120 000 danska kronor till Walls pojkvän, men föräldrarna nekas skadestånd.


Läs mer

Idag kom domen mot danska uppfinnaren Peter Madsen. Runt 13-tiden meddelande Köpenhamns Byrätt att han döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall, 30.

Domaren meddelade att rätten varit eniga och baserat sitt beslut kring en rad olika omständigheter som förekommit Madsen. Madsen dömdes för mord, sexualbrott under särskilt försvårade omständigheter och brott mot griftefriden, men friades på punkten om brott mot sjölagen.

Familjens och pojkvännens målsägarbiträde yrkade på 150 000 danska kronor i skadestånd vardera. Men Madsen kommer inte behöva betala skadestånd till föräldrarna. 

"Det har lagts vikt vid Kim Walls ålder och att hon, trots att hon var folkbokförd hos föräldrarna, egentligen hade flyttat hemifrån för flera år sedan." skriver tingsrätten bland annat, rapporterar Aftonbladet. 

Peter Madsen ska dock betala 120 000 danska kronor till Walls pojkvän. 

"Vid fastställandets av beloppets storlek har man lagt vikt på brottets mycket våldsamma karaktär och den långa tiden efter den dödas försvinnande när man flera gånger hittade kroppsdelar." skriver rätten i ett pressmeddelande

Madsen ska även betala 33 775 till danska Sjöfartsverket, skriver danska MetroxpressBetina Hald Engmark, Peter Madsens advokat, meddelade även under onsdagen att domen kommer att överklagas.

Ubåts-dramat blev en världsnyhet – här är allt som har hänt

  • FÖRSVINNANDET: 10 augusti drog Kim Wall ifrån sin egen fest för att göra en intervju med Peter Madsen om hans kommande rymdprojekt. De träffades i Madsens verkstad och tog en tur med ubåten UC3 Nautilus. Under kvällen smsade hon med sin pojkvän men kommunikationen försvann när ubåten dök. Sms:en blev de sista han hörde ifrån Kim Wall, läs dem här.
  • LÖGNEN: Natten mot 11 augusti anmäldes Kim Wall försvunnen av sin sambo. Senare, under fredagsförmiddagen, började ubåten sjunka och Peter Madsen blev räddad av en civil båt. I land var det ett stort pådrag från både media och polis. Madsen gick med på att följa med polisen och berättade att han hade släppt av Kim Wall kvällen innan. Runt 18-tiden greps Madsen och polisen började misstänka att han själv sänkt ubåten.
Åklagare Jacob Buch-Jepsen. Bildkälla: TT
  • FYNDET: I samband med att Peter Madsen häktats misstänkt för vållande av annans död ska han ha uppgett en ny förklaring för polisen. 14 augusti började de därför söka i danska och svenska vatten. En teori som visade sig stämma alldeles riktigt en vecka senare då Kim Walls torso hittades.
  • DUMPADE KROPPEN: Peter Madsen har aldrig erkänt att han själv har orsakat Kim Walls död, men berättade om den redan 12 augusti. Han menade att Kim Wall dog av en olycka på ubåten och att han begravde henne till sjöss. Madsen har inledningsvis nekat att han styckade kroppen utan menat att den var hel när han kastade den i havet. Efter det har han ändrat sig och erkänt brott mot griftefrid genom styckning.
  • MADSENS VERSION: Madsens första förklaring till Kim Walls död var att hon hade fått en 70 kilo tung lucka i huvudet. Han har senare ändrat sig och hållit sig kvar till den nya versionen under hela rättegången: Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning när ett funktionsfel orsakade undertryck i ubåten.
  • MORD OCH VÅLD: Under förundersökningens gång har polisen hittat flera videos på Peter Madsens dator och hårddiskar som har varit en av grundpelarna i åklagare Jakob Buch-Jepsens bevisning. Videorna föreställer äkta mord på kvinnor, så kallade snuff-filmer, men även tecknade filmer med innehåll av våld mot kvinnor och egna sexvideos. I rätten har Peter Madsen dock förklarat att han inte tänder på våld utan identifierar sig med offerrollen i videorna. 
Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på Kim Wall. Bildkälla: TT
  • EXPERTERNA: De tekniker och rättsläkare som varit en del av utredningen, och andra experter, har kallats som vittnen. Under rättegångens gång har det varit tydligt att Kim Walls dödsorsak inte varit lätt, om inte omöjlig, att fastställa. Skadorna på hennes kropp indikerar att hon kan ha dött av att blivit knivskuren i halsen eller kvävning. Enligt ubåtsexperten Ditte Dyreborg finns det heller inga bevis i ubåten som antyder att denna har varit fylld av kolmonoxid, men rättsläkare har inte kunnat utesluta Madsens förklaring som dödsorsak helt.
  • INTE PSYKISKT SJUK: Enligt Peter Madsens rättspsykiatriska utredning var han inte psykiskt sjuk innan eller under tiden som Kim Wall miste livet. Läkarna anser dock att han har psykopatiska och narcissistiska personlighetsdrag och är en patologisk lögnare. Han anses ha allvarliga problem med empati och vara "pervers och sexuellt avvikande". På grund av dessa kan han inte dömas till rättspsykiatrisk vård. Åklagaren yrkar på livstids fängelse eller förvaring. I så fall kommer Peter Madsen troligtvis sättas på Herstedvester fængsel utanför Köpenhamn. Döms han för brott mot griftefrid finns det en möjlighet att han redan har suttit av strafftiden i väntan på rättegång. I så fall kan han gå ut ur Köpenhamns Byret som en fri man.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt händelseförloppet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.