Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är det så varmt runt om i världen just nu

Nyheter | 06/07/2018 18:54

I maj var det rekordhetta i Sverige och man kunde mäta upp till 30 grader varmt. Men det är inte bara här som det är ovanligt varmt, utan även i flera länder runt om i världen.

Årets majmånad var rekordvarm och på flera håll i Sverige mättes temperaturer upp till 30 grader varmt. Här kan du läsa mer om det.

Men det är faktiskt inte bara i Sverige som det är så varmt. På flera platser i världens har värmerekord slagits. 

För på flera platser i Mellanöstern, i Europa, Asien och Nordamerika har det varit rekordvarmt, något som Climate reanalyser har tagit fram. Något som bland annat Washington Post rapporterat om. 

Metro har pratat med meteorologen och klimatexperten Martin Hedberg. Han menar att det med stor sannolikhet har att göra med kilmatförändringarna – eftersom både högsta temperaturen och högsta lägsta temperaturen har uppnåtts i år.

Polarisen smälter, högtrycket och värmen i Sverige är en av konsekvenserna. Om man jämför med 1960-talet så är det hundra gånger så vanligt med värmeböljor idag, förklarar Hedberg. 

– Om en sådan här blockering varar i en månad med samma högtryck på samma ställe får vi torka, vilket hände i maj. Frågar man jordbrukarna var de inte jättenöjda, deras mark har torkat och de får inget foder till djuren. Om samma sak, långvarig värme med 5-10 grader högre temperatur än vanligt, händer i juli-augusti så innebär det en värmebölja där människor avlider i Sverige, säger Hedberg till Metro. 

Han menar också att det kan vara läge att oroa sig, och menar att vi borde ha börjat göra det tidigare. 

– Det finns det absolut, vi borde ha börjat oroa oss tidigare. Det blir mer och mer uppenbart, följderna av vad människor har gjort. Vi måste både minska påverkan på klimatet och anpassa oss till det som numera är oundvikligt. Gör vi för lite idag så blir bördan desto större i morgon.

När du äter vissa läkemedel bör du undvika solen. Äter du något av dessa läkemedel?  Läs mer om vilka läkemedel det gäller här.

Du ska faktiskt inte heller dricka alkohol om du befinner dig i solen. Varför? Jo, för när du är i solen och dricker en öl, lite vin eller en drink så gör alkoholen att du tål värmen sämreHär kan du läsa mer om det.

Är du orolig?