Tisdag 16 Aug
Stockholm

Det här vet vi om de misstänkta bomberna i USA

Barack Obama, Hillary Clinton
Politiker och företag har fått ta emot bomber och misstänkta bomber. Foto: AP / TT Seth Wenig AP / TT Mary Altaffer AP / TT Stephen Haas

Under det senaste dygnet har Hillary Clinton, Barack Obama och nyhetsbyrån CNN fått bomber och annat skickade till sig. Polisen i New York uppmanar invånarna att vara uppmärksamma.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under onsdagseftermiddagen kom det in uppgifter om att flera paket med misstänkta bomber har skickats till två politiker i USA. Både Hillary Clinton och Barack Obama har fått paket skickade till sin bostad respektive arbetsplats. Det kom även in en misstänkt bomb till CNN:s redaktion i Time Warner-byggnaden i New York. Det har nu bekräftats att det inte var någon bomb.

Det här vet vi hittills

George Soros 

Det första misstänkta paketet inkom till miljardären George Soros hem i Westchester för ungefär 48 timmar sedan, skriver Dagens Nyheter. 

När paketet ska ha kommit till Soros bostad ska han inte ha befunnit sig hemma, utan en anställd ska ha tagit emot paketet. 

– En anställd i bostaden öppnade paketet och tyckte att det liknade en explosiv enhet, säger polisen i Bedford i ett uttalande enligt New York Times.  

Hillary Clinton

Under natten till onsdagen fick den tidigare utrikesministern Hillary Clinton och hennes man Bill Clinton en misstänkt bomb skickad till sitt hem i Chappaqua i New York. På onsdagsmorgonen upptäckte Secret Service-tekniker ytterligare ett paket som innehöll sprängmaterial, rappoterar New York Times 

Barack Obama

Även den forne presidenten Barack Obama har fått misstänkt material skickat till sitt kontor i Washington D.C, något som upptäcktes av Secret Service under onsdagsmorgonen, skriver CNBC

Vita huset 

Under samma eftermiddag ska det även rapporterats om att Vita huset har fått misstänkta bomber skickade till sig. Enligt Aftonbladet dementerar Secret Service uppgifterna om bomb i Vita huset.

CNN/ Time Warner-byggnaden 

Nyhetsbyrån CNN fick avbryta mitt i sin livesändning efter att brandalarmet gick. Strax där efter gjorde man upptäckten om en misstänkt bomb, skriver Dagens Nyheter. Då utrymdes hela byggnaden Time Warner, där CNN har sin redaktion.

New Yorks bombgrupp var snabbt på plats vid Time Warner och spärrade av ett stort område omkring byggnaden. Enligt Aftonbladet rapporterar nyhetsbyrån AP att det rör sig om en misstänkt rörbomb och att paketet var adresserat till före detta CIA-chefen John Drennan med c/o CNN. 

Presskonferens

18:45 svensk tid höll polisen tillsammans med borgmästaren Bill de Blasio, guvernör Andrew Cuomo och poliskommisarien James P. O'Neill en presskonferens med anledningen av de senaste dygnens händelser. 

Bland annat pratade de om vad de hittat i paketen och inte hittat. I paketet som skickats till CNN hittade de vitt pulver. 

– Vi har hittat ett kuvert med vitt pulver vid CNN, säger James O'Neill på New York Police Department under presskonferensen. 

Han lugnar även New York-borna med att invånarna kan gå säkra på gatorna. 

– Det finns inget hot mot andra platser i New York city. Ni kommer att se ännu fler poliser på gatorna, säger han. 

Under presskonferensen meddelade även guvernören Cuomo att han fått ett misstänkt föremål skickat till sig. 

– Ett föremål har skickats till mig på Manhattan, det fick vi just redan på. Det föremålet tas också omhand, säger han i presskonferensen. 

Vid 20:30 svensk tid höll president Donald Trump en presskonferens och kommenterade de senaste dygnets händelser. 

– Säkerheten för det amerikanska folket är min största och min högsta prioritet. Vi måste enas om det här, säger presidenten. 

Artikeln uppdateras. Har du varit i USA?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.