Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Läkare åtalas för terrorbrott

- 09/10/2008, 17:41 -

Två män åtalades i dag i London misstänkta för medlemskap i en terrorcell.

Två män åtalades på torsdagen i London misstänkta för medlemskap i en terrorcell och för att ha genomfört två misslyckade bombdåd i Storbritannien. De två männen är båda läkare med ursprung i Mellanöstern. Brotten de åtalas för är dels en dubbel bilbombsattack mot en populär nattklubb i London och en självmordsattack med en bilbomb riktad mot Glasgows flygplats förra året.

Enligt åtalet var det en kombination av ren tur och inkompetens som gjorde att bomberna inte exploderade. Motivet ska ha varit att straffa det brittiska folket för förföljelse av palestinska muslimer samt krigen i Irak och Afghanistan.

– De här männen var helt inställda på att begå urskillningslöst massmord, sade åklagaren Jonathan Laidlaw under förhandlingarna.

Den första attacken riktades mot en populär nattklubb. Två bilar lastade med gastuber, bensindunkar och spik parkerades på en gata i London. Den ena utanför klubben, den andra längre bort för att skada de flyende från den första explosionen.

Men trots flera försök lyckades attentatsmännen inte utlösa bomberna med sina mobiltelefoner. Laddningarna upptäcktes av polis och kunde desarmeras.

För att inte råka ut för samma misslyckande vid nästa angrepp beslöt männen att i stället utföra en självmordsattack. En bil fullpackad med bensindunkar och gastuber skulle då köras in i en flygplatsterminal i Glasgow.

Men bilen fastnade i terminalens dörrar och trots att föraren försökte antända laddningen med en bensinbomb kunde han inte framkalla någon explosion. I stället ådrog han sig själv allvarliga brännskador och avled.

Skrivet av: