- Foto: Bildkälla: Pixabay

Gillar du gin & tonic – då har du troligtvis en större hjärna

Älskar du gin & tonic? Tycker du det är trevligt att sätta tänderna i en grapefrukt? En ny studie från Australien visar att personer som tycker om bittra smaker kan ha en större hjärna.


Är gin & tonic din favoritdrink? Är det drinken du väljer på långflyget? Då kan det betyda att du har en stor hjärna. 

Ny forskning från Australien visar att personer som gillar att dricka GT – har en större hjärna. En stor hjärna kopplas vanligtvis ihop med intelligens, men den här undersökningen fokuserar mer på hur människor uppfattar bittra smaker, skriver University of Queensland i ett pressmeddelande

Forskarna menar att hjärnstorleken visar hur vi upplever mat och dryck. De berättar att det är första gången hjärnans storlek har kopplats ihop med smak.  

– Oavsett om du gillar tonicvatten eller inte, så tycker människor med större hjärnor att smaken är mindre bitter, säger forskaren bakom undersökningen, Daniel Hwang

"Ett steg i rätt riktning"

Över 1600 personer från Australien och USA deltog i undersökningen, och hjärnans storlek mättes av en MRI-scanner. 

I undersökningen fick de smaka på ett bittert ämne. I resultatet kunde de se att vänster sida av entorhinal cortex, ett område som ansvarar för minnen, luktsinne och visuell uppfattning, var större hos de som uppfattade ämnet mindre bittert. 

– Vår studie är ett steg i rätt riktning för att förstå hur hjärnan uppfattar smaker, säger Daniel Hwang. 

Nu hoppas han att resultatet från undersökningen ska hjälpa till att hitta nya metoder för att behandla ätstörningar, där man fokuserar på delar av hjärnan som har med smak att göra. 

Vill du läsa mer om gin och tonic?

Nyheter24 har tidigare skrivit om ett drömjobb där man får resa och dricka GT

Gin och tonic är även med på listan över mat och dryck som psykopater uppskattar.

GT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du GT?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Larm om explosion i Åkersberga

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.

Japan höjer räntan efter 17 år

Den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år. Skälet är främst att löneökningar har tagit fart.

700 instängda i australisk avkrok

Omkring 700 människor var strandsatta i norra Australien på tisdagen sedan en tropisk cyklon vid namn Megan dragit förbi och brutit förbindelser med resten av landet.

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

1 timme sedan
Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

1 timme sedan
Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.