Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Konst stulen av nazister återlämnas

Nyheter | 13/04/2009 15:19

Schwarzenegger: När vi fick reda på att de var stulna handlade vi snabbt.

Tre av alla konstverk som nazisterna stal av judar för och under andra världskriget, hamnade slutligen i Los Angeles. Men i går återlämnades de till de rättmätiga ägarna, skriver Ekot.

Verken är från 1500-talet och tillhörde de judiska konsthandlarna Jakob och Rosa Oppenheimer. Nazisterna tvingade till sig samlingen 1935 samtidigt som paret fick stänga sitt konstgalleri. Genom många mellanhänder hamnade tavlorna till slut på museet Hearst Castle i Los Angeles, där de hängt i över 20 år. För två år sedan updagades stölden och på en ceremoni under påskhelgen fick de efterlevande tillbaka sin lilla konstskatt.

Ett av porträtten “Venus and Cupid,” av den venetianska konstnären Paris Bordone, kommer att finnas kvar på museet för att inspirera besökare. De andra två kommer formodligen att säljas så att barnbarnen får gå i en finare skola, enligt LA Times.

Skrivet av: