Bråk om kinesiskt kulturarv

Kines vägrar betala för kulturarv köpt på Christie's.


Förra veckan höll det respekterade auktionsföretaget Christie's en auktion i Paris. Det som skulle säljas var den kände, numera döde modedesignern Yves Saint Laurents ägodelar.

Bland sakerna som gick under klubban fanns två bronsskulpturer som föreställde ett kaninhuvud och ett katthuvud.

Föremålen som under de senaste åren alltså varit i Yves Saint Laurents, och hans partners Pierre Bergés ägo, kommer dock från början ifrån sommarpalatset utanför Beijing. De togs därifrån av engelska och franska trupper år 1860, och anses därför av många kineser tillhöra deras kulturarv.

Bland annat ansåg mannen som bjöd högst på auktionen det och han vägrar nu att betala för dem. Han får medhåll av de kinesiska myndigheterna.

– Västerländska stormakter har plundrat en stor mängd kinesiska kulturella reliker, sa Ma Zhaoxu, en talesman för de kineska myndigheterna, enligt China Daily. Alla dessa, fortsatte han, borde återlämnas till Kina.

– De kan få skulpturerna om de börjar ta hänsyn till mänskliga rättigheter, ger det tibetanska folket frihet och välkomnar Dalai Lama, var säljaren Pierre Bergés svar på kravet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.