Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bråk om kinesiskt kulturarv

- 02/03/2009, 14:27 -

Kines vägrar betala för kulturarv köpt på Christie's.

Förra veckan höll det respekterade auktionsföretaget Christie's en auktion i Paris. Det som skulle säljas var den kände, numera döde modedesignern Yves Saint Laurents ägodelar.

Bland sakerna som gick under klubban fanns två bronsskulpturer som föreställde ett kaninhuvud och ett katthuvud.

Föremålen som under de senaste åren alltså varit i Yves Saint Laurents, och hans partners Pierre Bergés ägo, kommer dock från början ifrån sommarpalatset utanför Beijing. De togs därifrån av engelska och franska trupper år 1860, och anses därför av många kineser tillhöra deras kulturarv.

Bland annat ansåg mannen som bjöd högst på auktionen det och han vägrar nu att betala för dem. Han får medhåll av de kinesiska myndigheterna.

– Västerländska stormakter har plundrat en stor mängd kinesiska kulturella reliker, sa Ma Zhaoxu, en talesman för de kineska myndigheterna, enligt China Daily. Alla dessa, fortsatte han, borde återlämnas till Kina.

– De kan få skulpturerna om de börjar ta hänsyn till mänskliga rättigheter, ger det tibetanska folket frihet och välkomnar Dalai Lama, var säljaren Pierre Bergés svar på kravet.

Skrivet av: