Världsledare samlas till krismöte

Världens mäktigaste politiska ledare samlas i dag till två dagars toppmöte.


Världens mäktigaste politiska ledare samlades på onsdagen till två dagars toppmöte i klubben G20 för att tackla den ekonomiska krisen.

Men Frankrike spräcker den eniga fasad många vill visa upp.

Frankrike och Tyskland är missnöjda med det utkast till slutdokument som har lagts fram inför G20-mötet i London som börjar i kväll, hävdade Nicolas Sarkozy bara några timmar innan toppmötet skulle inledas. I en radiointervju hotade den franske presidenten att lämna G20-mötet om världsledarna inte kan enas om att införa starkare reglering av finanssektorn.

– Jag tänker inte låta mig förknippas med ett falskt toppmöte som slutar med ett uttalande om tomma kompromisser, som inte angriper problemen vi står inför.

En talesman för Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade dock att det vore "ingen särskilt bra idé" att lämna mötet. Själv sade Merkel att hon reste till London med "en blandning av tillförsikt och oro".

USA:s president Barack Obama inledde sin första Europaresa på nya jobbet med att träffa mötets värd, den brittiske premiärministern Gordon Brown. USA är berett att göra "allt som krävs" för att stimulera tillväxt i ekonomin, sade Obama på sin presskonferens med Brown.

Obama konstaterade att G20 inte kommer att kunna enas om allt, men att länderna måste fokusera på "våra gemensamma likheter, inte tillfälliga skillnader".

– Vi måste avvisa protektionism och stödja tillväxtmarknader, sade Obama bland annat och förklarade att "vissa bär skuld, men alla är ansvariga" för den situation som uppstått.

– Vi har svåra förhandlingar framför oss. Det kommer inte att bli lätt, sade i sin tur Brown.

Obama och Brown tonade ned åsiktsskillnaderna med Frankrike.

– Jag är säker på att president Sarkozy kommer att närvara vid förrätten och att han stannar under hela middagen, sade Brown.

Aldrig tidigare har världen samlats på detta sätt i en ekonomisk kristid för att lösa våra gemensamma problem, sade britten.

Gemene man bör i denna kristid fortsätta fatta kloka ekonomiska beslut om framtiden, tyckte Obama.

– Rädsla är inte vägen framåt.

Unga familjer behöver fortfarande köpa hus och förr eller senare vill man byta den där gamla rishögen mot en ny bil.

Han underströk att det världen går igenom nu inte är detsamma som den stora depressionen på 1930-talet. Då fanns inte de sociala skyddsnät som existerar i dag och arbetslösheten steg till 25-30 procent, påpekade amerikanen.

De demonstranter som samlats i protest mot G20-mötet i London omgärdas av ett enormt polisuppbåd, rapporterade Reuters.

– Det här kommer att bli en av de största, mest utmanande och komplicerade insatser vi någonsin har gjort, sade polisens insatschef Simon O'Brien som fått tusentals poliser från hela Storbritannien till sitt förfogande.

På flera håll i centrala London har affärs- och restaurangfönster täckts över med träskivor för att undvika att krossas om demonstrationerna urartar. Polisen har bland annat hittat flygblad med löften om att "sparka ut bankirerna och deras politiska medbrottslingar".

19 länder plus EU är fullskaliga medlemmar i G20: Argentina, Australien, Brasilien, EU, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA. Dessutom deltar flera stora internationella finansiella institutioner.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!