Thaksin Shinawatra ska arresteras

- 14/04/2009, 15:12 -

En arresteringsorder är utfärdad mot Thaksin Shinawatra.

Protestledarna i Thailand gav upp och de våldsamma demonstrationerna upplöstes i morse. Efter de senaste dagarnas oroligheter har en domstol i Bangkok har utfärdat en arresteringsorder mot den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra och tolv av hans anhängare, uppger nyhetsbyrån AFP. Demonstranterna stödjer den forne premiärministern.

– Ledarna för den senaste tidens demonstrationer ska ställas inför rätta för att de trotsat undantagstillståndets förbud mot stora folksamlingar, uppger Thailands polischef Patcharawat Wongsuwan enligt AFP.

Thailands regering har beslutat att förlänga nyårshelgen song kran med ytterligare två dagar så att den omspänner hela denna vecka, säger regeringstalesmannen Panitan Wattanayagorn i tv. Banker och affärer får rätt att själva avgöra om de vill stänga eller ha öppet.

I morse kom tillkännagivandet om att demonstranterna skulle skingras. Då hade hundratals soldater, understödda av pansarfordon, omringat de omkring 2 000 protesterande som fanns kvar vid regeringskansliet i morse.

Skälet till att vi har beslutat att skingras är att vi vill undvika förluster av människoliv. Våra demonstranter vill verkligen slåss och offra sig själva så vi ville undvika en katastrof, sade Prateep Ungsongtham Hata, en av de högsta protestledarna till AFP.

– Sedan i går kväll har ledarna diskuterat och vi har kommit överens om att vi ska upplösa demonstrationerna för en tid. Men våra ledare kommer inte att ge upp, sade hon.

Två människor sköts ihjäl då soldater i går gick till attack mot demonstranterna.

Skrivet av: