Thaksin Shinawatra ska arresteras

En arresteringsorder är utfärdad mot Thaksin Shinawatra.


Protestledarna i Thailand gav upp och de våldsamma demonstrationerna upplöstes i morse. Efter de senaste dagarnas oroligheter har en domstol i Bangkok har utfärdat en arresteringsorder mot den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra och tolv av hans anhängare, uppger nyhetsbyrån AFP. Demonstranterna stödjer den forne premiärministern.

– Ledarna för den senaste tidens demonstrationer ska ställas inför rätta för att de trotsat undantagstillståndets förbud mot stora folksamlingar, uppger Thailands polischef Patcharawat Wongsuwan enligt AFP.

Thailands regering har beslutat att förlänga nyårshelgen song kran med ytterligare två dagar så att den omspänner hela denna vecka, säger regeringstalesmannen Panitan Wattanayagorn i tv. Banker och affärer får rätt att själva avgöra om de vill stänga eller ha öppet.

I morse kom tillkännagivandet om att demonstranterna skulle skingras. Då hade hundratals soldater, understödda av pansarfordon, omringat de omkring 2 000 protesterande som fanns kvar vid regeringskansliet i morse.

Skälet till att vi har beslutat att skingras är att vi vill undvika förluster av människoliv. Våra demonstranter vill verkligen slåss och offra sig själva så vi ville undvika en katastrof, sade Prateep Ungsongtham Hata, en av de högsta protestledarna till AFP.

– Sedan i går kväll har ledarna diskuterat och vi har kommit överens om att vi ska upplösa demonstrationerna för en tid. Men våra ledare kommer inte att ge upp, sade hon.

Två människor sköts ihjäl då soldater i går gick till attack mot demonstranterna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

ECB-topp: Säkerhetsläget hot mot sänkning

Iran varnar Israel för "minsta lilla åtgärd"

Irans president Ebrahim Raisi varnar Israel för ett "smärtsamt svar" om landet vidtar "minsta lilla åtgärd" efter helgens iranska drönar- och robotangrepp mot Israel. Israel säger sig dock fortsatt inställt på att besvara attacken.

Musk vill ta betalt av alla som skriver på X

Elon Musk vill ta betalt av nya användare på sin plattform X. Världens tredje rikaste man har länge fört ett krig mot fejkkonton på X, redan före köpet av sociala medier-jätten då den gick under namnet Twitter.

Rapport: Sjötappning inte orsak till rekordflöde

Vattnet steg rekordsnabbt och husägare stod handfallna vid sina skadade hus. När de rekordhöga flödena i skånska Kävlingeån svämmade över i slutet av januari ökade Sydvatten tappningen av Vombsjön för att hindra dammbrott – något som pekats ut som en av orsakerna till rekordflödet.

Rekordbeslaget: 1,8 ton metamfetamin i bil

Filippinsk polis har gjort ett rekordstort knarkbeslag: 1,8 ton metamfetamin, värt motsvarande över 2,5 miljarder svenska kronor om det skulle säljas på gatan.

Annonslyft – men motvind för dagspress och tv

Medieinvesteringarna ökade till drygt 1,1 miljarder kronor i mars, en ökning med 6,8 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt underlag från medlemmarna i branschorganisationen Sveriges Mediebyråer.