Experter menar att Biden har 89 procent chans att vinna valet.
Experter menar att Biden har 89 procent chans att vinna valet. - Foto: Bildkälla: Stella Pictures & TT.

Experten: 89 procent chans att Joe Biden vinner valet

I natt är den här: valnatten. En natt som kommer gå till historien, efter en minst sagt omtumlande och händelserik valkampanj. Statistikern Nate Silver tippar på att Biden har 89 procent chans att bli USA:s nya president.


Den amerikanska statistikern Nate Silver som driver sidan fivethirtyeight.com, har gjort prognoser inför presidentvalen i flera år. 

Årets prognos visar att Joe Biden med 89 procent sannolikhet vinner presidentvalet, medan Donald Trump har en 10 procent chans. Det är, enligt Silver, den största kandidatledningen i nationella omröstningar inför valet sedan Bill Clinton i valet 1996. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om vad Biden och Trump tycker i fem viktiga frågor. 

Enligt undersökningen förutser man att Biden kan få 51,8 procent av rösterna medan Trump får 43,4 procent. 

Experten ser att Biden har en 89% chans att vinna. Bildkälla: Stella Pictures.

"10 procent är inte 0 procent"

Nate Silver förklarar att förutsägelserna inför valet 2016 inte stämde överens med hur det faktiskt gick. Prognosen visade då att Hillary Clinton låg i ledningen och var favoritplacerad, men ändå gick Trump ut som segrare. 

Silver vill därför understryka att Trumps 10 procent chans att vinna ska tas på allvar.

"10 procent är inte 0 procent", skriver Silver. 

Däremot påpekar han att Bidens chanser ser större ut en vad Clintons någonsin gjorde inför valdagen 2016, då han har en dubbelt så stor ledning som hon hade.  

Man tror oavsett att det som avgör vem som blir USA:s president är den kandidat som vinner rösterna av den så kallade "Blue Wall", som innefattar delstaterna Michigan, Wisconsin och Pennsylvania. Dessa stater förlorade Clinton 2016. 

Nate Silver vill påpeka att Trump har en chans att vinna, även om den är låg. Bildkälla: Stella Pictures

LÄS MER:

10 kändisar som röstar på Donald Trump.

Därför vill Kim Jong-un att Trump vinner valet.

Barack Obamas ord om Trump: "Som en realityshow"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.