Foto: Pexels
Foto: Pexels

Nu förbjuds felaktig vaccin-info på Facebook och Instagram

Beslutet är en del av företagets corona-policy, och gäller både privata uppladdningar och betalda reklaminlägg. Nu hoppas man råda bot på den stora mängd felaktig information som florerar bland användarna.


På sociala medier kan användare helt utan faktamässig grund dela med sig av felaktig, förvrängd och konspiratorisk information till sina vänner och följare. 

Under rådande pandemi är det precis vad som har hänt – i ganska stor skala dessutom.

För att sätta stopp på ryktesspridningen har Facebook infört nya, tuffare regler för sina användare. 

De nya förbuden presenterades i måndags, och gäller privata uppladdningar och betald reklam för användare på både Facebook och Instagram. 

Foto: Pexels

I början togs inget innehåll bort

Och arbetet mot att stoppa den felaktiga informationen inleddes redan vid pandemins utbrott.

I april började man reglera exponeringen av innehåll med felaktig corona-information. På så vis syntes den betydligt mindre – men inget innehåll togs bort. 

I december förra året vidtogs hårdare åtgärder. Då spreds information om att 5G-teknologi orsakade covid-19, att munskydd inte hade någon effekt och att vaccinen innehöll mikrochip.

Så ville man inte ha det – och beslutade att information som dementerats av vetenskapsmän och experter skulle plockas bort. 

Nu förbjuds mer innehåll

Och från och med nu kommer ännu mer felaktig corona-information raderas av Facebook. Detta sedan ytterligare uppgifter om vaccinet blivit virala på sociala medier.

Att det är säkrare att bli smittad av covid-19 än att ta vaccinet, att vaccinet inte skyddar mot viruset – och att det orsakar autism är tre exempel på numera förbjudet innehåll. 

Foto: Mikael Fritzon/TT

Konspiratoriska sidor toppar sökresultaten

Beslutet är efterlängtat på flera håll, då Facebook fått motta en hel del kritik för sitt sätt att hantera spridningen av konspiratoriska och felaktiga uppgifter om covid-19. 

Man har tidigare misslyckats med att stoppa massiv ryktesspridning, och så sent som i måndags toppar konspiratoriska inlägg sidresultaten för sökorden "Covid vaccine", enligt The Guardian.

Läs mer:

Nu stängs Donald Trump av från Facebook och Instagram

Telefontabben som kan ge andra tillgång till din Facebook-profil

Här är nya meddelandefunktionen på Facebook och Instagram

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!