Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jas Gripen: Norge bromsar Rökke

Nyheter | 19/04/2009 21:04

Norges regering och Wallenbergsfären pressar industrimannen Kjell Inge Rökke.

Norges regering och Wallenbergsfären pressar industrimannen Kjell Inge Rökke, sedan denne dragit en slipsten som påverkar deras gemensamma ägande i industrikoncernen Aker.

Rökke har förmåtts acceptera att en internationell investeringsbank ska värdera aktieaffärer som Rökke iscensatt inom koncernen.

Saab och dess huvudägare Investor gick 2007 in i nybildade Aker Holding, största ägare i industrijätten Aker Kvaerner. Det var en miljardaffär och svenskarna fick en tioprocentig ägarandel. Norska regeringen deltog i upplägget, och ville ha med Wallenbergföretagen. För Saab hägrade chansen att sälja stridsflygplanet Gripen till Norge.

Gripen har sedan dess ratats i Norge och Rökke har sprungit ifrån både regeringen och Wallenbergs.

I kölvattnet av finanskrisen har Aker Holdings värde urholkats, men Rökke har sett till att sälja flera bolag till Aker Holding - med rediga prislappar. Försäljningen har gjorts till dotterbolaget Aker Solutions, och därmed var det svårt för för Norges regering och Wallenbergs att hejda affärerna.

Hela veckan har de förhandlat, skriver nyhetsbyrån NTB. Den upprörda diskussion som rasar i Norge tycks i alla fall ha bytt fokus: nu är det inte så mycket lagligheten i affärerna som ifrågasätts, utan snarare priset.

Regerande Arbeiderpartiet anser att det är helt oacceptabelt av Aker Solutions att hålla staten som delägare utanför beslut om stora affärer. Partiet vill inte heller att staten mitt i en ekonomisk kris ska framstå som en ägare utan koll.

Kolumnisten Kåre Valebrokk noterar i Aftenposten att Wallenbergs åtminstone varit smartare än staten, för de såg till att förena sitt engagemang i Aker med en rätt att sälja tillbaka sina aktier till betydligt högre kurs än dagens.

Sedan de omstridda transaktionerna genomfördes den 1 april har regeringen legat på. Förutom det värderingsupdrag som Aker Solutions lagt ut, har regeringen en egen konsult som ska gå igenom handlingarna. Inga betalningar ska ske innan genomgångarna är klara i slutet av maj, skrev norska medier i går.

Skrivet av: