Kroggäster fick rätt mot vakter

Juryn gick på gästernas ord. The Labs övervakningskamera fungerade inte.


Det var utanför nattklubben The Lab på Stureplan i Stockholm som tre gäster misshandlades brutalt i början av augusti 2007. Två för kvällen arbetande vakter och en tredje vakt, som var gäst under kvällen, gav sig oprovocerat de tre gästerna.

Gästerna anmälde vakterna som nekade, men har nu dömts. Straffet för de båda arbetade vakterna blir villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst. Den icke arbetande vakten dömdes till två månaders fängelse. Alla tre ska också betala 60 000 kronor i böter till gästerna. Vakterna är sedan tidigare ostraffade. De kan ännu överklaga domen.

Till skillnad från de flesta fall där vakter misshandlat gäster hade dessa tre fått komma in. Alltså var de inte för fulla. Väl inne hade en vakt slängt sig över en av dem medan de andra två ombetts att gå ut. Det slutade för sjukhus för en utav gästerna.

Just denna kväll var krogens övervakningskamera också ur funktion. Det verkar finnas ett samband mellan de kvällar som krogvakter använder våld och då kameror inte fungerar.

– Det är alltid så vid den här typen av händelser. Det är ett mönster som hela tiden går igen, säger advokat Tomas Olsson, målsägandebiträde till Rickard Björklund och hans kamrater, till DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.