Moldaviskt valresultat fastslaget

- 21/04/2009, 17:23 -

Resultatet från det omdiskuterade parlamentsvalet den 5 april står fast.

Resultatet från det omdiskuterade parlamentsvalet i Moldavien den 5 april står fast.

– Någon förändring har inte skett i fördelningen av mandat, säger Iurie Ciocan från landets centrala valkommission vid en presskonferens på tisdagen enligt nyhetsbyrån Interfax.

Rösterna hade räknats om som en följd av de kraftiga kravallerna i huvudstaden Chisinau den 7 april, då framför allt många ungdomar protesterade mot valet och det styrande Kommunistpartiet. En person dödades i oroligheterna, de värsta i landet sedan inbördeskriget om utbrytarstaten Dnestrrepubliken 1992.

Oppositionen har anklagat myndigheterna för valfusk som bland annat ska ha bestått i att räkna sig till godo icke existerande röster från avlidna och utlandsboende moldavier. Det omräknade resultatet kommer att överklagas i domstol.

– Vi vet att röstlängderna var felaktiga och att spökröster räknades, Vi kommer att visa våra bevis för domstolen, sade Nicolae Railean från partialliansen Vårt Moldavien enligt AFP.

Valresultatet ger Kommunistpartiet egen majoritet med 60 av parlamentets 101 mandat. Det är dock ett mandat för lite för att partiet självt ska kunna avgöra vem som ska vara landets president - ett beslut som måste fattas inom 30 dagar om inte nyval ska utlysas.

Skrivet av: