Moldavien lugnt efter twitterstorm

Oppositionsakvitisternas protester har lugnat ner sig efter twitterstormen på nätet.


Lugn råder åter i Moldavien efter de senaste dagarnas hetsiga massdemonstrationer. Tidigare i veckan stod huvudstaden under polisbelägring på grund av de våldsamma demonstrationerna mot parlamentsvalet, som Nyheter24 tidigare skrivit om. Under gårdagen befann sig endast 200 personer på plats för att visa sitt misstycke mot den kommunistiska regeringen.

Flera nyhetskällor rapporterade att demonstrationerna organiserats via internetverktyget Twitter, där man kunde följa händelseförloppet. Och Twitterfenomenet fick stort utrymme i media, där man smällde upp rubriker om "Twitterrevolutionen", som sades vara den första i sitt slag.

– Vi skickade meddelanden på twitter men vi trodde inte att 15 000 personer skulle samlas, säger Oleg Brega, ledaren av den antiregeringskritiska gruppen Hyde Park, enligt nyhetsbyrån AP.

Eftersom landets medier kontrolleras hårt av kommunistregeringen var internet ett enkelt sätt att upplysa allmänheten om protesterna.

– I Moldavien är de flesta medier kontrollerade av kommunisterna. Internet är en av de få informationskällor där man kan få reda på vad som händer. Det är ett ställe där man kan känna sig fri, menar affärsmannen Sergiu Ciobanu.

Men bloggaren Daniel Bennet är kritisk till att just Twitterfenomenet fått så stort utrymme i medierna och tror inte att just det internetverktyget spelade en avgörande roll i demonstrationerna. Bennet pekar på att en mängd olika sociala medier användes för att mobilisera protesterna.

"Såvida man inte kan lägga fram några bevis för Twitters avgörande roll i demonstrationerna , så är jag inte övertygad om att Twitter spelade en avgörande roll. Twitterrevolutionen är således en myt. Vad som hände och som fortfarande händer i Moldavien, är en protest som organiserats med hjälp av social media", skriver han i sin blogg.

Samtidigt hävdar andra källor att protesterna medvetet ignorerades av staten och att man i stället valde att sända underhållningsprogram när demonstrationerna pågick som värst.

Här stormas parlamentsbyggnaden av uppretade demonstranter:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.