EU röstade ja till ändringsförslag 138

- 21/04/2009, 22:04 -

Ändringsförslag 138 (numera 46) antogs av EU:s industriutskott.

Fildelare av upphovsrättsskyddat material kan andas ut. I hela EU. Det kontroversiella Telekompaketet fick - efter en hård strid - ett tillägg som förbjuder avstängning av fildelare från internet.

Den uppmärksammade slutstriden om "Ändringsförslag 138", numera 46, i EU:s nya telekompaket vanns av ja-sidan med rösterna 40 för, 4 nedlagda och 2 emot.

Det betyder att Ändringsförslag 138 nu skrivs in i det nya EU-direktivet för internetanvändning inom EU. Ändringsförslag 138 som förbjuder avstängning av internetanvändare utan beslut av en juridisk myndighet.

För Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (m) var det ingen överraskning. Redan innan omröstningen var han övertygad om att ja-sidan skulle stå som slutsegrare.

– Tack vare er påverkanskampanj och vårt interna lobbyarbete ser det nu ut som att vi håller på att vinna stöd för mitt Ändringsförslag 138 (numera 46) en andra gång! Med samma formulering och på samma placering som tidigare.

"Viktig princip"

– Detta visar än en gång hur mycket som förändras inom politiken - i flera omgångar har Rådet försökt förhandla bort Europaparlamentets ståndpunkt men genom att vi och våra väljare tydligt visar vad de tycker är viktigt har vi ännu en gång lyckats försvara den viktiga principen att ingen ska stängas av från internet, åtminstone inte utan rättslig prövning!

Hos miljöpartiet är man desto mer försiktiga. Det här var bara en av många strider menas det.

– Det är skönt att förnuftet segrade i kväll, men än är inte striden över, säger Carl Schlyter, miljöpartiet, i ett pressmeddelande.

"Lydiga slavar åt Hollywood"

Parlamentet och ministerrådet har kommit fram till en kompromisslösning för Telekompaketet - utom på en enda punkt: ändringsförslag 138 som kräver att internetbolagen inte ska ha rätt att stänga av användare som gjort något misshagligt, menar miljöpartiet.

Bland de länder som velat försvaga skrivningen och ge internetbolagen större befogenheter finns Sveriges regering.

– Frågan är nu om ministrarna tänker fortsätta slåss mot våra demokratiska rättigheter och sänka hela Telekompaketet för att vara lydiga slavar åt Hollywoodbolagen, säger Carl Schlyter.

Skrivet av: