Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Terrorrättegång inledd i Düsseldorf

Nyheter | 22/04/2009 17:00

Fyra misstänkta muslimska extremister ställdes i dag inför rätta.

På onsdagen ställdes de inför rätta i Düsseldorf för att ha planerat förödande bombattacker mot amerikanska mål i en rad städer i Tyskland.

Myndigheterna har beskrivit planerna som ett av de största terrorfallen i landet på flera årtionden. Männen - tre tyskar och en turk - åtalas för medlemskap i terrororganisation och för att ha konspirerat med sina planer på bombattentat.

Enligt åklagarsidan tänkte männen spränga bilbomber vid diskotek, flygplatser och till och med den stora amerikanska flygvapenbasen i Ramstein.

Målet var att förgöra lika många amerikanska mål och amerikaner som vid 11 september-attackerna i USA, sade enligt Reuters federala åklagaren Volker Brinkmann om angreppen 2001 mot New York och Washington.

Säkerheten var rigorös kring domstolsbyggnaden i Düsseldorf vid rättegångsstarten, och köerna ringlade långa vid alla de säkerhetsspärrar som besökare var tvungna att passera.

Den så kallade Sauerland-cellen har fått sitt namn efter den region öster om Düsseldorf där tre av de fyra greps i september 2007 tillsammans med 26 detonatorer och tolv tunnor med vätesuperoxid. Enligt polisen kunde trion efter flera månaders bevakning tas på bar gärning då de höll på att blanda ihop kemikalier till 410 kilo sprängmedel - hundra gånger mer än vad som användes i terrorattackerna i London 2005 då över 50 människor dödades.

Den fjärde misstänkte utlämnades i november från Turkiet till Tyskland.

Två av de åtalade, 29 och 23 år gamla, är tyskar som har konverterat till islam. En 24-årig åtalad är tysk medborgare av turkisk härkomst medan den fjärde gripne är turkisk medborgare. De fyra männen, alla skäggiga, satt bakom en tre meter hög skottsäker glasvägg inne i rättssalen.

Skrivet av: