Fredag 30 Jul
Stockholm

50 000 civila kvar i krigszon

FN räknar med att runt 50 000 civila sitter fast i Sri Lankas krigszon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FN räknar med att runt 50 000 civila fortfarande sitter fast i krigszonen i nordöstra Sri Lanka, fångade mellan tamilska rebeller och regeringsstyrkorna.

Rebellerna från LTTE-gerillan är omringade på en liten kustremsa på men vägrar ge upp och uppbådar ett kraftigt motstånd mot regeringsstyrkorna. Enligt regeringen är det område som rebellerna håller bara 10-12 kvadratkilometer stort.

– Vi uppskattar att runt 50 000 finns kvar där, sade Catherine Bragg, FN:s biträdande generalsekreterare med ansvar för humanitära frågor, vid en presskonferens i New York på torsdagen.

Hon tillade att runt 95 000 människor har flytt från stridsområdet.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har skickat en delegation till norra Sri Lanka för att utvärdera och övervaka situationen, i syfte att se vad som kan göras för att skydda civilbefolkningen. Sri Lankas regering vill inte tillåta någon omedelbar hjälpinsats, med motiveringen att det inte är säkert att släppa in hjälporgan i krigsområdet.

FN har varnat för att systemet för att ta emot de hundratusentals evakuerade flyktingarna håller på att braka ihop.

– Lägren är allvarligt överbefolkade och det kommer bara att bli värre de närmaste dagarna. Det är ett enormt utflöde och det hotar att överväldiga de nuvarande systemen, varnade FN:s talesman Gordon Weiss, som krävde insatser från regeringen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela