Svenska hästpolotoppar avslöjar dopningen

Efter dödsskandalen inom hästpolosporten i Florida öppnar de svenska tränarna sig.


21 exklusiva hästar rasade ned i gräset. En efter en föll de ihop livlösa. Samtidigt som de mystiska dödsfallen utreds, larmar amerikanska djurrättsorganisationer om hårdare tag och dopningkontroller.

– Den här tragedin har riktat ljuset mot bristen av dopningregler inom hästpolon. Det finns inga förbud eller krav på tester av dopningsmedel eller andra prestationshöjande substanser, säger Keith Dane, chef vid amerikanska Humane Society, till CNN.

Dane och hans kollegor vill att de ansvariga inom hästsporten ska använda dödsskandalen som en katalysator för att öka djurskyddet av hästarna. Men poloveteranerna är inte lika säkra på att det är rätt väg.

– Om man tar ett steg tillbaka och tittar den verkliga situationen så var det en felaktig etikett till en vitaminburk och ett mineraltillskott som dödade hästarna, inte prestationshöjande medel, säger Don Dufresne, som varnar för snabba åtgärder, till CNN.

I söndags skulle en match i US Polo Championship avgöras i amerikanska Florida. Hästpololaget Lechuza Caracas från Venezuela var upptagna med att lasta flera av hästarna då två av dem kollapsade. Sedan rasade de ihop en efter en som dominobrickor. Lokala veterinärer försökte hjälpa hästarna bland annat genom att sätta in dropp, men det räckte inte.

Sju hästar dog på poloklubben och 14 dog senare efter att de flyttats till andra platser.

– Några dog direkt. Andra höll ut i ungefär 45 minuter, säger veterinären Scott Swerdlin vid hästkliniken i Palm Beach, till Palm Beach Post.

Hästpololaget från Venezuela gav, enligt uppgift, 21 hästar en medicinsk blandning för att de skulle kunna återhämta sig snabbare. Doserna var dock felaktiga i blandningen, vilket ska ha orsakat hästarnas död.

Händelsen har även satt sina spår inom den svenska hästpolosporten.

– I Sverige är kontrollen jättebra. Alla ridklubbar i Sverige är med i Svenska ridsportsförbundet, som ligger under det internationella idrottsförbundet IOK, som avgör om det är en OS-sport, säger Caroline Sjöström, manager vid Almare Stäket Polo Country Club, till Nyheter24.

När var hästpolo en OS-sport?

– Ja på 20-talet, säger Sjöström, trots att hästpolon togs bort 1936.

Ni väntar på att brottning byts bort?

– Vi har ansökt om att få vara med.

Varför har ni sökt först nu?

– Vi vill arrangera SM i hästpolo.

Sjöström menar att det inte finns någon poäng att dopa hästarna för dem då de är på en sådan låg nivå. Den bästa polospelaren i hela Europa skulle kanske kunna få vara med i ett lag från Argentina och USA. De 21 hästar som finns på Almare "är som familjemedlemmar". Om de argentinska tränarna har den inställningen är oklart, men de som gästat har börjat tänka mer som svenskarna allt eftersom.

Vad beror det på att folk dopar hästen?

– Man kör åtta perioder på 7,5 minut vardera. Precis som i ishockey där de hoppar över sargen byter de hästar. Det innebär att hästarna körs hårt för att få ur alla kraft och vara så snabba som det går.

– Jag har aldrig sett någon bli dopad. I Argentina har jag däremot varit med om att hästarna gått från otrolig styrka och adrenalin till att vara helt lugna. Två hästar brukas användas per period, och används någon period till. De kan ges preparat för att stoppa en massa sjukdomar, och smärtstillande för att de ska klara av matcherna.

I värsta fall kan de få ledskador. Eller dö.

Almare Stäket kontrollerar inte utländska hästar. De argentinska tränarna stoppades ändå i passkontrollen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!