Ägghalvorna på julbordet drar lätt till sig bakterier.
Ägghalvorna på julbordet drar lätt till sig bakterier. - Foto: Martina Holmberg/Fredrik Sandberg / TT

Så enkelt blir ägghalvorna en bakteriehärd på julbordet

Julbordet kryllar av god mat, men också av bakterier. En av de värsta magsjukebovarna är ägghalvorna – vilket inte alla tänker på.


Julbordstider betyder tyvärr också magsjuketider. Nyheter24 har tidigare rapporterat om att skinka, sill och risgrynsgröt lätt förvandlas till obehagliga bakterihärdar.

Här kan du läsa om okända missen som gör julskinkan till en bakteriefälla.

Ägghalvorna – en riktig bakteriehärd

Men det finns ytterligare en rätt på julbordet som lätt blir en smittohärd, nämligen ägghalvorna. 

Anledningen är att man tar i äggen när de skalas och halveras, och då kan det lätt överföras bakterier till maten, trots god handhygien. 

Så vad ska man tänka på? 

Förutom god handhygien, så är det viktigt att inte låta äggen stå framme i rumstemperatur för länge. Ta fram ett par åt gången, och fyll sedan på från kylen, skriver Hälsoliv.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!