Lilla Matthew ser ut att vara nyfödd – ingen kan tro hur gammal han är

När Matthew föddes vägde han bara 510 gram. Läkarna var rädda att han inte skulle överleva.


Lilla Matthew Cook från Louiseville i Kentucky, USA, är inte som andra barn i sin ålder. Faktum är att han ser ut att vara helt nyfödd, men är sju månader gammal.

När hans mamma Jenevieve Cook var gravid upptäckte läkare att han inte växte som han borde.

Därför planerades en förlossning 12 veckor innan beräknat datum. När han föddes vägde han bara 510 gram och fick tillbringa sina första tre månader i livet i kuvös på sjukhuset.

Matthew fick snart en sällsynt diagnos, microcefali, som ungefär ett barn per år föds med här i Sverige. Diagnosen innebär att huvudet är mindre än normalt, på grund av att hjärnan inte har utvecklats tillräckligt.

Bildkälla: Privat

Läkarna befarade att Matthews liv tyvärr inte skulle gå att rädda och att han inte skulle få leva så länge.

Men efter en ny undersökning så visade det sig att diagnosen faktiskt var fel. Matthew har istället diagnosen MOPD typ 2, som är en sällsynt form av dvärgväxt. Den nya diagnosen blev en stor lättnad för den oroliga familjen.

– Vi fick höra att Matthew kommer att kunna gå, tala och gå i skolan som vilket barn som helst. Han kommer bara att vara mycket liten, säger hans mamma Jenevieve Cook till ABC13.

Här kan du läsa om Chandra, som sägs vara världens minsta man. Missa inte heller den rörande berättelsen om "mirakelbebisen" LynLee, som föddes två gånger.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om diagnosen tidigare?
Tack för din röst!