Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Röd i ansiktet efter alkohol? Då är risken för högt blodtryck högre

- 20/01/2018, 17:04 -

En del personer blir röda om kinderna när de dricker alkohol. Ny forskning visar nu att de som blir det löper en högre risk drabbas av en sjukdom. Nämligen högt blodtryck.

Att känna sig lite varm när man dricker alkohol eller kanske få röda kinder är inte helt ovanligt. 

Men om du är en av dem som får röda kinder när du dricker alkohol så kan du löpa större risk för den här sjukdomen.

Röda kinder när man dricker alkohol kan nämligen innebära att du löper större risk för högt blodtryck. Ny forskning från Chungnam National University i Sydkorea visar att personer som har röda kinder har en ökad risk för att drabbas av högt blodtryck, skriver danska Dagens DK.

Forskarna kollade på data från 1 700 personer och såg att de som fick röda kinder när de drack alkohol var risken för högt blodtryck 2,27 gånger högre än hos de som inte blev röda i ansiktet. 

Röda kinder när man dricker alkohol kan nämligen innebära att du har en ökad risk för högt blodtryck.
Bildkälla: TT

Att dricka alkohol orsakar en tillfällig ökning av blodtrycket hos alla som konsumerar alkohol. 

I kroppen omvandlas alkoholen till acetaldehyd, ett ämne som gör att blodkärlen expanderar och kroppen slappnar av. Vilket kan leda till att blodtrycket sjunker. 

När alkoholen försvunnit från kroppen så jobbar den hårt för att återställa blocktrycket. Vilket kan leda till att det blir högre än normalt, om din kropp har svårt att bryta ned acetaldehyd så kan du få varma och röda kinder, skriver Dagens DK.

– Därför är risken för högt blodtryck högre i den gruppen där acetaldehyden inte bryts ned i kroppen, förklarar läkaren och författaren till studien Jong-Sung Kim.

Det är främst rött vin och mörk sprit som orsakar röda kinder men alla typer av alkohol kan utlösa den röda färgen. Kvinnor mellan 30 och 60 år har speciellt svårt att bryta ned acetaldehyd.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Blir du röd i ansiktet när du dricker?