Om du blir röd i ansiktet är risken för högt blodtryck högre
Blir du röd i ansiktet när du dricker alkohol? Då kan är risken för den här sjukdomen högre - Foto: TT/Bilden är ett montage

Röd i ansiktet efter alkohol? Då är risken för högt blodtryck högre

En del personer blir röda om kinderna när de dricker alkohol. Ny forskning visar nu att de som blir det löper en högre risk drabbas av en sjukdom. Nämligen högt blodtryck.


Att känna sig lite varm när man dricker alkohol eller kanske få röda kinder är inte helt ovanligt. 

Men om du är en av dem som får röda kinder när du dricker alkohol så kan du löpa större risk för den här sjukdomen.

Röda kinder när man dricker alkohol kan nämligen innebära att du löper större risk för högt blodtryck. Ny forskning från Chungnam National University i Sydkorea visar att personer som har röda kinder har en ökad risk för att drabbas av högt blodtryck, skriver danska Dagens DK.

Forskarna kollade på data från 1 700 personer och såg att de som fick röda kinder när de drack alkohol var risken för högt blodtryck 2,27 gånger högre än hos de som inte blev röda i ansiktet. 

Bildkälla: TT

Att dricka alkohol orsakar en tillfällig ökning av blodtrycket hos alla som konsumerar alkohol. 

I kroppen omvandlas alkoholen till acetaldehyd, ett ämne som gör att blodkärlen expanderar och kroppen slappnar av. Vilket kan leda till att blodtrycket sjunker. 

När alkoholen försvunnit från kroppen så jobbar den hårt för att återställa blocktrycket. Vilket kan leda till att det blir högre än normalt, om din kropp har svårt att bryta ned acetaldehyd så kan du få varma och röda kinder, skriver Dagens DK.

– Därför är risken för högt blodtryck högre i den gruppen där acetaldehyden inte bryts ned i kroppen, förklarar läkaren och författaren till studien Jong-Sung Kim.

Det är främst rött vin och mörk sprit som orsakar röda kinder men alla typer av alkohol kan utlösa den röda färgen. Kvinnor mellan 30 och 60 år har speciellt svårt att bryta ned acetaldehyd.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blir du röd i ansiktet när du dricker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Krav om mer pengar till värnpliktiga

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.