Kvinna med vinglas samt en hjärna.
Alkohol kan vara bra för hjärnan - Foto: Pexels / TT Nyhetsbyrån

Brukar du dricka vin efter jobbet? Det kan vara bra för din hjärna

Att ett visst intag av alkohol kan vara bra för hälsan har vi läst förut. Nu kommer ännu en studie som pekar åt det hållet. Den här gången handlar det om att det kan finnas hälsofördelar för din hjärna om du dricker litegrann då och då.


Gillar du att ta ett glas vin eller en öl då och då?

Förutom att du kanske tycker att det är gott kan det också vara bra för din hjärnhälsa. Det visar i alla fall en ny studie, skriver den amerikanska nyhetskanalen CNCB.

Det är forskare vid amerikanska University of Rochester som i en ny studie upptäckt att ett lågt alkoholintag faktiskt kan förebygga inflammation och toxiner, alltså giftiga ämnen, i hjärnan. Det handlar även om de toxiner som är kopplade till allvarliga sjukdomar som Alzheimers.

Bildkälla: Pexels

Studien har tittat närmare på hjärnans rengöringsprocess, alltså ungefär hur den gör sig av med gifter.

Tester gjordes på möss. De utsattes för ett lågt alkoholintag. Mössens hjärnor drabbades då mer sällan av inflammation, men fick även en effektivare hantering av gifter.

– Studier har visat att ett lågt till måttligt intag av alkohol är kopplat till en mindre risk för demens, medan hårt drickande under flera års tid ger ökad risk för försämrad kognitiv hälsa. Den här studien kan hjälpa oss att förklara varför det är så här. Särskilt låga doser av alkohol verkar förbättra den allmänna hjärnhälsan, säger Maiken Nedergaard, huvudförfattaren till studien.

Det finns även fler studier som visar att ett måttligt alkoholintag kan ha hälsofördelar, bland annat lägre risk för stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt i en studie från 2017 som publicerades i den internationella medicinska tidskriften BMJ.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men kom samtidigt ihåg att det finns andra sätt att få goda hälsoeffekter vid sidan av att dricka något enstaka glas då och då.

En studie visar till exempel att det är viktigt att sova ordentligt för att hjärnan på ett bra sätt ska kunna rensa ut gifter. Träning är en annan bra grej.

Så bara för att det finns forskning som visar att små mängder alkohol kan ha hälsofördelar betyder inte det att man bör dricka. Vill man däremot göra det ändå kan det då vara en god idé att göra det med måtta, skriver CNCB.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du dricka alkohol?
Tack för din röst!