Tisdag 20 Apr
Stockholm

Börjar du bli sjuk? Här är 5 tidiga symptom att hålla utkik efter

Fem tidiga förkylningssymptom att hålla utkik efter
Börjar du bli sjuk? Här är fem tidiga symptom att hålla utkik efter. Foto: TT (Montage)

Är du utmattad, har knappt någon smak eller hostar mycket? Ja, då kan det vara vara så att du är på att bli sjuk. Det finns faktiskt några symptom som du kan hålla utkik efter. Här är fem tecken på att du håller på att bli förkyld...

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att vara förkyld är riktigt jobbigt, men finns det några tecken som gör att du kan upptäcka förkylningen innan den bryter ut? 

Ja, det gör det faktiskt!

Elite Daily har skrivit om fem tecken som tyder på att din kropp försöker säga dig något. 

1. Du ryser

Om du har gåshud över hela kroppen eller går från att vara varm till att frysa svinmycket mitt i natten så är det ett tidigt symptom. Att rysa eller ha svettningar är ett tecken på att din kropp har svårt att reglera temperaturen. 

Det kan vara högst troligt att det är så att det immunförsvar försöker bekämpa något i ditt system.

2. Du nyser och hostar mycket

Om du helt plötsligt börjar nysa eller hosta väldigt mycket så är risken stor att du redan är sjuk, om det inte är så att du har någon allergi. Så försök att vara uppmärksam på hur "blöta" hostningar och nysningar är. Samt färgen på ah, snoret… 

För om färgen är mer grön eller gul så kan det vara ett tecken på att du håller på att bli sjuk.

Om du nyser och hostar mycket så kan det vara ett tecken
Om du nyser och hostar mycket så kan det vara ett tecken. Bildkälla: TT

3. Du har låg feber

Om det är så att din temperatur svävar runt 37 grader eller högre men du inte riktigt är säkert på om det för att du är trött så kan det vara så att du håller på att bli sjuk. 

Feber är ett väldigt uppenbart tecken på förkylning eller influensa, det är också ett tecken på att din kropp har svårt att reglera din temperatur.

4. Du är utmattad 

Är du helt utmattad även fast du sovit dina åtta timmar? När man är sjuk behöver man faktiskt sova mycket än när man är frisk. Enligt Medical Daily är det för att kroppen frigör en kemikalie som heter FLP-13 när kroppen utsätts av ett virus eller en infektion. 

Vilket gör att du kan känna sig tröttare än vanligt för att kroppen ska vila medan immunsystemet bekämpar det som gör dig sjuk, skriver Elite Daily.

5. Du har typ ingen lukt eller smak (och knappt någon hunger) 

När flera av dina sinnen inte riktigt fungerar som de ska så är även det ett tecken. Om du även har låg aptit så är det förmodligen för att du börjar att bli sjuk. 

Dubbelkolla med en läkare för att få reda på hur du ska behandla dina symptom på bästa sätt.

Så att ignorera kroppens tecken på att du börjar bli sjuk, är inte så smart...

Lyckas du aldrig bli frisk från förkylningen? Här kan du läsa om vad du ska göra då! Eller så kanske du vill läsa om 8 förkylningskurer som faktiskt fungerar enligt forskning? Det kan du läsa mer om här!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du sjuk ofta?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela