Nu vet forskare vad skelettet Ata egentligen är
I 15 år har människor spekulerat kring skelettet Ata – är det en alien eller en apa? Nu har forskare äntligen ett svar. - Foto: Montage Pixabay/TT

Ata-skelettet hittades för 15 år sen – nu vet forskare vad det är

Det lilla skelettet med konformat huvud hittades vid en övergiven gruvstad i Atacamaöknen i Chile. Nu, 15 år senare, har forskare äntligen kommit fram till vad det verkligen är.


För 15 år sedan hittades ett mumifierat skelett vid en övergiven gruvstad i Atacamaöknen i Chile. Det dröjde inte länge innan teorier om att fyndet var en utomjording började spridas.

Skelettet var nämligen bara 15 centimeter långt men trots flera missbildningar var det helt komplett. En detalj som dessutom gick få obemärkt förbi var det konformade huvudet.

Skelettet Ata är bara 15 centimeter långt. Bild: TT

Och visst låter det som en perfekt beskrivning av populärkulturens aliens, men kan det verkligen vara det?

Vad det verkligen var man hade hittat började utredas först 2013, då man kunde konstatera att Ata (som skelettet kallas) sannolikt var en mänsklig individ, men hade inte mer specifika uppgifter än så.

Nu har forskare funnit svaren, med hjälp av genteknik, och detaljerna framgår i en rapport som publicerades i tidskriften Genome Research, skriver SVT.

Genom studien har man kunnat avslå utomjordings-teorin liksom att Ata skulle vara en liten apa.

Bild: Pixabay


Enligt Garry Nolan, professor i mikrobiologi och studieförfattare, har studien visat att Ata var en människa. Hon var ett chilenskt flickfoster som hade flera sällsynta skelettsjukdomar. En av dessa gjorde att skelettet föråldrades snabbt.

– Flickans utseende, symptom och storlek är extremt sällsynt. Genom att analysera annorlunda, gamla foster kan vi bättre förstå hur barns DNA utvecklas, säger Nolan.

Forskarna kunde hitta runt 500 genmutationer hos Ata. Sju av dessa har visat sig ha kopplingar till kortvuxenhet och skolios, vilket är extremt sällsynt. Det goda i det onda med upptäckte är att man nu kan öka förståelse för vilken mekanism som ligger bakom vissa skelettsjukdomar, och kanske motverka dem.

– Idag finns det så många olösta fall med konstiga skelettsjukdomar. Den här lilla flickan är ett bitterljuvt fall. Hennes öde var tragiskt, men har gett oss så många ledtrådar, säger Giedre Grigelioniene, forskare vid sällsynta sjukdomar på Karolinska Institutet, till SVT.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du på utomjordingar?
Tack för din röst!